De beste warmtepomp deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Warmtepomp Warmtepomp kopen

Warmtepomp kopen

Overweeg jij om een warmtepomp te kopen? Deze keuze kan jouw energierekeningen aanzienlijk verlagen en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verminderen. In dit artikel leer je hoe je de kosten van een warmtepomp kunt berekenen. Ontdek de voordelen van (hybride) warmtepompen en krijg advies over welke warmtepomp je het beste kunt kopen, passend bij jouw situatie. Ontdek waarom een warmtepomp kopen een verstandige investering is voor jouw toekomst.

Waarom een warmtepomp kopen?

Het kopen van een warmtepomp is slim voor je portemonnee en goed voor het milieu. Deze systemen verwarmen en koelen je huis duurzaam. Ze bieden voordelen op zowel korte als lange termijn. In deze sectie verkennen we de belangrijkste redenen voor deze waardevolle investering.

Milieuvoordelen

Warmtepompen zijn een geweldige keuze voor milieubewuste huiseigenaren. Ze verminderen de CO2-uitstoot aanzienlijk, omdat ze efficiënter werken dan traditionele verwarmingssystemen. Dit maakt ze niet alleen beter voor het milieu, maar helpt je ook bijdragen aan nationale en globale duurzaamheidsdoelstellingen.

Economische voordelen

Een investering in een warmtepomp verlaagt je energiekosten daarnaast verhoogt het ook de waarde van je woning. Door hun energie-efficiëntie en lagere maandlasten zijn warmtepompen aantrekkelijk voor kopers.

Overheidsbeleid en subsidies

De overheid ondersteunt de aanschaf van energiezuinige apparatuur zoals warmtepompen via diverse subsidies en stimuleringsmaatregelen. Deze financiële steun kan de initiële investering aanzienlijk verlagen, waardoor een warmtepomp een nog aantrekkelijke optie wordt.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.
Warmtepomp bevestigd aan de buitenmuur van een woning.

Welke warmtepomp kopen?

Het selecteren van de juiste warmtepomp is essentieel, gezien de vele opties en de impact op jouw comfort en energiekosten. Het ideale type warmtepomp hangt af van jouw specifieke situatie, zoals de grootte van je woning en je energiebehoeften.

Verschillende typen warmtepompen

Er zijn diverse soorten warmtepompen, elk met specifieke voordelen voor bepaalde situaties:

  • Lucht-water warmtepompen: deze systemen halen warmte uit de buitenlucht en zijn een populaire keuze vanwege hun eenvoud in installatie en gebruik.
  • Geothermische warmtepomp (water-water): gebruikt de constante temperatuur van het grondwater of de bodem voor verwarming en koeling, wat ze bijzonder efficiënt maakt.
  • Hybride systemen: combineren een warmtepomp met een traditioneel verwarmingssysteem, zoals een HR-ketel, wat vooral nuttig is in koudere klimaten. 
  • Lucht-lucht warmtepompen: deze halen warmte uit de buitenlucht om de binnenlucht te verwarmen of te koelen en daarnaast zijn zeer handig voor huizen waar geen uitgebreide grondwerken mogelijk zijn.

Factoren om te overwegen bij het kopen van een warmtepomp

Voordat je een nieuwe (hybride) warmtepomp gaat kopen, zijn er enkele belangrijke overwegingen:

  • Woning geschikt maken: zorg ervoor dat je woning goed geïsoleerd is, vooral als je in een nieuwbouw woont of significante renovaties hebt gedaan. Goede isolatie is cruciaal om het maximale uit een warmtepomp te halen.
  • Klimaat: in België variëren weersomstandigheden van milde zomers tot koude winters. Kies daarom een warmtepomp die onder alle omstandigheden goed werkt. Geothermische warmtepompen zijn ideaal, dankzij hun gebruik van de stabiele grondtemperatuur.
  • Integratie met andere systemen: overweeg of je warmtepomp moet samenwerken met bestaande systemen zoals zonnepanelen of een bestaande binnenunit en buitenunit van een airconditioningsysteem.

Aanbevelingen en adviezen van vakspecialisten

Het kopen van een nieuwe (hybride) warmtepomp kan ingewikkeld zijn. Daarom is het slim om advies te vragen aan ervaren vakspecialisten. Zij beoordelen of je woning geschikt is voor een bepaald systeem. Ook adviseren ze je over de beste opties, afgestemd op jouw behoeften en de specifieke situatie van je woning.

Wat kost het gemiddeld om een warmtepomp te kopen?

De kosten voor het kopen en installeren van een warmtepomp variëren doorgaans tussen € 6.000 en € 30.000. Voor een gedetailleerde warmtepomp prijs van elke type, inclusief installatiekosten, kun je kijken naar de tabel hieronder.

Type warmtepompGemiddelde kosten (incl. plaatsing)
Lucht-lucht warmtepomp€ 6.000 - € 10.000
Lucht-water warmtepomp€ 8.000 - € 14.000
Hybride warmtepomp€ 7.000 - € 15.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 - € 25.000
Grond-water warmtepomp€ 20.000 - € 30.000

Warmtepomp kosten berekenen

Het berekenen van de kosten van een warmtepomp vereist aandacht voor verschillende componenten van de prijsopbouw. Naast de aanschafprijs van de warmtepomp zelf, zijn de installatiekosten een groot onderdeel van de totale uitgaven. Deze installatiekosten verschillen afhankelijk van het type warmtepomp en de complexiteit van je systeem. Het inschakelen van een vakspecialist is belangrijk, omdat deze niet alleen de installatie uitvoert maar ook advies kan geven over het meest geschikte systeem voor jouw woning.

Andere kosten die je niet moet vergeten zijn de kosten voor het eventueel aanpassen van je huidige verwarmingssysteem om compatibel te zijn met de nieuwe warmtepomp. Dit kan inhouden dat er aanpassingen nodig zijn aan je radiatoren of vloerverwarming. Daarnaast zijn er mogelijk kosten voor het aanleggen van extra leidingwerk of het uitbreiden van je elektrische installatie om de warmtepomp van voldoende stroom te voorzien.

Door deze factoren zorgvuldig te overwegen, kun je de kosten goed in kaart brengen. Zo maak je een realistische inschatting van de totale investering die nodig is voor het installeren van een warmtepomp in je woning.

Subsidies en terugverdientijd 

Subsidies kunnen het kopen van een (hybride) warmtepomp aanzienlijk goedkoper maken. In Vlaanderen kun je voor het installeren van een warmtepomp een beroep doen bij Mijn Verbouwpremie.

Berekening van de terugverdientijd

De terugverdientijd van een warmtepomp is een cruciaal aspect om te overwegen. Dit is de periode die nodig is om de kosten van de warmtepomp terug te verdienen door de besparingen op je energierekeningen. Factoren die de terugverdientijd beïnvloeden omvatten de kosten van de warmtepomp, de hoogte van de energieprijzen, en de omvang van de subsidies.

Om de terugverdientijd te berekenen, deel je de totale kosten van de warmtepomp (inclusief installatie) door de jaarlijkse besparing op energiekosten. Bijvoorbeeld, als je € 5.000 investeert in een warmtepomp en je bespaart elk jaar € 500 op je energierekening, dan is de terugverdientijd 10 jaar.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een warmtepomp inclusief installatie?

De kosten van een warmtepomp inclusief installatie variëren sterk afhankelijk van het type warmtepomp en de complexiteit van de installatie. Prijzen beginnen bij ongeveer € 6.000 voor kleinere systemen en kunnen oplopen tot € 30.000 voor geavanceerdere en grotere systemen. Het is belangrijk om offertes aan te vragen bij meerdere leveranciers om de beste prijs te vinden en ervoor te zorgen dat je de beste kiest.

Wat is goedkoper: stoken op gas of een warmtepomp?

Op lange termijn is een warmtepomp goedkoper dan stoken op gas. De kosten van een warmtepomp zijn hoger, maar de  kosten van het verbruik zijn veel lager omdat ze efficiënter zijn en elektriciteit gebruiken, die minder prijsschommelingen kent dan gas. Bovendien leiden subsidies en de focus op duurzaamheid tot lagere kosten voor gebruikers van warmtepompen, waardoor ze een voordeligere keuze zijn ten opzichte van gasverwarming.

Is een warmtepomp nog rendabel?

Ja, een warmtepomp is zeker nog rendabel, vooral als je rekening houdt met de stijgende energieprijzen en de beschikbare subsidies. Warmtepompen kosten meer dan traditionele verwarmingssystemen, maar de operationele kosten zijn aanzienlijk lager. Dit betekent dat je over de levensduur van het systeem aanzienlijk kunt besparen op energiekosten, wat de initiële investering compenseert. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden