De beste ramenzetter deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Ramen Schuiframen

Schuiframen

Een schuifraam kent vele voordelen. Zo bespaar je er veel ruimte mee doordat er geen deuren of ramen opengeslagen hoeven te worden. Ontdek meer voordelen van schuiframen, vind prijsinformatie en lees de bespaartips.

Wat kosten schuiframen?

Het is waarschijnlijk de eerste vraag die in je opkomt: wat betaal ik voor  schuiframen? Logischerwijs is een schuifraam doorgaans wat prijziger dan een standaard raam. Dit ligt aan het hang- en sluitwerk van het raam en de schuiffunctie. De bevestigingsmethode  van een schuifraam is een stuk ingewikkelder dan die van een standaard raam. Om je een indicatie te geven van de prijs van jouw toekomstige schuifraam, hebben we onderstaand schema gemaakt. Hierin zie je per type de richtprijs die je betaalt, inclusief btw en montage.

SchuifraamRaamoppervlakPrijs incl. btw en isolatieglas en excl. montage
Pvc2.500 x 2.000 mm€ 1.800 - € 2.200
Hout2.500 x 2.000 mm€ 1.900 - € 2.600
Aluminium2.500 x 2.000 mm€ 2.900 - € 3.600

Vind de beste raamspecialist voor jouw project

Uiteraard bepaalt het type en de afmeting van het schuifraam de prijs. Toch is het belangrijk om rekening te houden met de plaatsing van het raam. Zo is het gemakkelijker een schuifdeur te plaatsen in een muur van gips dan in een muur van beton. Wil jij exact weten hoeveel jij exact betaalt voor jouw schuifraam? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan van gerenommeerde raamspecialisten bij jou in de buurt. Een raamspecialist kan door middel van een offerte een veel preciezere indicatie geven van de prijs van het schuifraam. Na het invullen van het offerteformulier,  nemen de raamspecialisten contact met je op om het project te spreken. Vervolgens maken zij de offerte op.Door deze offertes naast elkaar te leggen en te vergelijken, vind je snel en gemakkelijk de specialist die het beste bij jou past.

Schuiframen

De voordelen van schuiframen

Ben je nog niet helemaal overtuigd van de voordelen van schuiframen? We hebben de belangrijkste 4 voordelen voor je op een rijtje gezet.

  1. Meer lichtinval. Waarschijnlijk is de vermelding van dit voordeel overbodig, maar we benoemen het toch graag. Door de verwijdering van de muur en het plaatsen van het schuifraam, komt er een stuk meer licht binnen. Dit verhoogt het woongenot.
  2. Meer ruimte. Een ander belangrijk voordeel van een schuifraam is het feit dat de vleugels langs elkaar schuiven. Hierdoor hoeven de ramen niet worden opengeklapt en zijn deuren vaak overbodig. Hierdoor ontstaat er meer  ruimte in de woning, wat voor de verhoging van de woonwaarde zorgt.
  3. Verbeterd uitzicht. Hoe groter het raam des te meer je in contact staat met de buitenwereld. Je brengt hierdoor als het ware buiten naar binnen.
  4. Verschillende mogelijkheden. Schuiframen zijn beschikbaar in meerdere vormen en maten. Hierdoor vind je altijd het schuifraam dat bij jouw woning past. Hieronder lees je meer informatie over de soorten schuiframen.

Verticaal schuifraam vs horizontaal schuifraam

Voordat je het materiaal van het schuifraam kiest, bepaal je de richting waarin de ramen langs elkaar bewegen. Meestal kiest men voor verticale schuiframen als het gaat om een kleinere woning. Horizontale schuiframen nemen namelijk meer ruimte in beslag. Hierdoor is de verticale variant meestal een stuk voordeliger. Verticale schuiframen hebben daarnaast een andere functie dan horizontale schuiframen. Zo functioneert een horizontaal schuifraam als doorgang naar de voor- of achtertuin of een andere ruimte in de woning. Verticale schuiframen dienen voornamelijk als vervanger van het ‘normale’ raam. Een ander voordeel van horizontale schuiframen dat opweegt tegen de hogere prijs, is de verbetering van het uitzicht.

Schuiframen

Welke materialen schuiframen zijn er?

We zoomen in op de 3 populairste materiaalsoorten van schuiframen:

  • Pvc schuiframen
  • Aluminium schuiframen
  • Houten schuiframen

Pvc schuiframen

Pvc schuiframen zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan schuiframen gemaakt van hout of aluminium. Naast de lagere prijs voor pvc schuiframen, staan ze bekend om hun lange levensduur. De structuur van pvc zorgt voor een hoge isolatiewaarde en is winddicht. Net zoals bij houten en aluminium schuiframen zijn pvc schuiframen in bijna alle kleuren te verkrijgen. Schuiframen van pvc zijn door de structuur echter wel wat krasgevoelig en moeilijk overschilderbaar. Ben je van plan pvc schuiframen aan te schaffen? Denk dan eerst goed na over de kleur.

Pvc schuiframen

Aluminium schuiframen

Aluminium schuiframen staan bekend om hun moderne design. Meestal worden schuiframen van aluminium daarom in wat minimalistischere en strakkere woningen gemonteerd. Aluminium is zo goed als onbreekbaar en zeer licht. Dat maakt dit type schuifraam gemakkelijk te plaatsen en stevig. Aluminium schuiframen verkleuren niet door zon, zijn roestvrij en net als pvc schuiframen isoleren ze goed. Het nadeel van aluminium schuiframen is echter de prijs. Hoewel deze schuiframen bijna dezelfde voordelen hebben als de variant in pvc, is de prijs vaak hoger. Aluminium schuiframen worden daarom gekozen door mensen die voorkeur geven aan het moderne design dat ze uitstralen.

aluminium schuifraam

Houten schuiframen

Waar aluminium schuiframen doorgaans het meest geschikt zijn voor een modern huis, past een houten schuifraam perfect bij een traditioneel en klassiek huis. Houten schuiframen zijn meestal wat prijziger dan pvc of aluminium schuiframen. Hiertegenover staan echter veel voordelen. Zo zijn houten schuiframen makkelijker overschilderbaar in tegenstelling tot de andere 2 soorten schuiframen.Door te kiezen voor houten schuiframen met een FSC-keurmerk, kies je voor het type schuifraam dat het meest duurzaam is. Het Forest Stewardship Council ziet erop toe dat alle bedrijven die dit keurmerk bezitten zich aan de regels houden, zodat de bossen waaruit het hout gehaald wordt, in balans blijven.

Fsc-keurmerk

houten schuifraam

Het beveiligen van schuiframen

Veel mensen denken dat schuiframen in tegenstelling tot deuren moeilijker te beveiligen zijn tegen inbraak. In feite is dit natuurlijk ook waar: een inbreker heeft meestal veel meer moeite om door een deur te komen dan door een schuifraam. Die kans is zelfs 90 procent kleiner als je het raam zekert. Het normale sluitingsmechanisme van een schuifraam waarborgt de veiligheid van je woning een stuk minder goed doordat deze gemakkelijker te forceren is. Gelukkig bestaan er verschillende soorten beveiligingsopties:

  • Raampennen: ze worden al sinds de 17de eeuw gebruikt om open ramen vast te zetten. Daarom wordt dit type schuifraambeslag meestal gebruikt bij schuiframen in een klassiek en traditioneel interieur.
  • Beveiligingskettingen: deze raamkettingen zijn beschikbaar in diverse materiaalsoorten. Een raamketting van chroom, messing of nikkel past daarom altijd bij de rest van het interieur. Bij de bevestiging van een raamketting als beveiliging van het schuifraam is het van groot belang de schroeven goed te bevestigen. Inbrekers hebben doorgaans minder moeite om door een raam te komen dat voorzien is van  een ketting dan door een raam dat een raampen bevat.
  • Raamsloten: dit is de meest betrouwbare manier van het zekeren van een schuifraam. Vaak wordt hiervoor een raamboompje, een oplegslot of een cilinderslot gebruikt. Maar ook raamgrendels of een raamknip voldoen. Het enige nadeel van deze sloten zijn de designs. Deze sluiten niet mooi aan bij het design van het schuifraam.

Hefschuiframen voor betere isolatie

Een nadeel van veel soorten schuiframen is dat deze soms niet helemaal sluiten als ze niet goed dicht gedaan zijn. Dit verhelp je door de aanschaf van een hefschuifraam. Hoewel het wat meer moeite kost een hefschuifraam te sluiten, weet je zeker dat het schuifraam goed dicht zit. Een hefschuifraam bevat een rubberen dichting. Wind en water kan hier onmogelijk doorheen komen, waardoor jij uiteindelijk flink bespaart op de energierekening dankzij de verhoogde isolatiewaarde. Houd echter wel rekening met het feit dat hefschuiframen meestal wat prijziger zijn dan normale horizontale schuiframen.

Schuiframen woning

Hoe worden schuiframen geïnstalleerd?

Een raamspecialist loopt de volgende stappen af om het schuifraam te installeren:

Stap 1: De voorbereiding. De raamspecialist maakt allereerst de ruimte vrij rondom de plek waar het schuifraam komt. Daarna voert hij een van de meest essentiële werkzaamheden uit: het meten. Bij de installatie van een schuifraam zijn er een aantal ingewikkelde metingen noodzakelijk. Zo wordt de doorgangshoogte en -breedte gemeten en de afmeting van de afwerking.

BESPAARTIP: Om te besparen op de totale prijs van het installeren van een schuifraam raden we je aan de ruimte rondom de positie van het schuifraam alvast vrij te maken. De raamspecialist hoeft dit dan niet meer te doen, waardoor je geld bespaart op arbeidskosten.

Stap 2: Verwijdering oude raam of creëren nieuwe opening. Vervolgens wordt het oude raam verwijderd of wordt er een nieuwe opening gecreëerd. Indien het oude raam verwijderd moet worden, wordt als eerste de steun van het raam gedemonteerd. Daarna volgen de vleugels en de stiftscharnieren. Tenslotte wordt het gehele raamkozijn in een keer verwijderd uit de muur. Indien er een nieuwe opening gecreëerd moet worden zit er meer tijd in het gehele proces. In dat geval moet de muur namelijk eerst zorgvuldig gesloopt en afgewerkt worden, voordat het schuifraam geplaatst kan worden.

Stap 3: De installatie en afwerking. Nadat het oude raam verwijderd is of de opening voor het schuifraam is gecreëerd, is het tijd voor de plaatsing van het nieuwe schuifraam. Allereerst plaatst de raamspecialist het kozijn in de afgemeten opening. Vervolgens worden de bevestigingshaken geplaatst om het raam stevig vast te zetten. Voor ieder soort metselwerk wordt een ander type bevestigingshaak gebruikt. Nadat het raam vastgezet is, is het tijd voor de afwerking. Hierbij wordt kit en/of snelcement gebruikt, om het schuifraam mooi over te laten lopen in het stucwerk.

Vind de beste deal

Het plaatsen van een schuifraam is een project dat lastig zelf uit te voeren is. Een raamspecialist heeft de kennis en ervaring die jij nodig hebt voor de bevestiging van het schuifraam. Vraag daarom tot 6 offertes aan van gerenommeerde raamspecialisten bij jou in de regio. Binnen 2 minuten heb je de aanvraag ingevuld. Vervolgens nemen de raamspecialisten contact met je op om het project te bespreken, waarna zij de offertes opmaken. Leg vervolgens de offertes naast elkaar om deze te vergelijken. Zo vind je gemakkelijk en snel de raamspecialist die bij jou past.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden