Vergelijk loodgieter offertes
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Loodgieter Waterlek opsporen

Waterlek opsporen

Een waterlek ontstaat wanneer water ongewenst ontsnapt uit leidingen of kranen. Je wilt het waterlek zo snel mogelijk opsporen om (verdere) schade, zoals schimmelvorming, te voorkomen en hoge reparatiekosten te vermijden. Bovendien bespaar je water en voorkom je een torenhoge waterrekening. Het is dus belangrijk om direct in actie te komen zodra je een lek vermoedt. Lees hier hoe je zelf een waterlek kan opsporen en wat de kostprijs is als een vakspecialist dit voor jou doet. 

Waarom waterlekken een probleem zijn

Waterlekken in huis kunnen een groot probleem zijn. Ze veroorzaken niet alleen zichtbare schade zoals vochtplekken en schimmel, maar kunnen ook de structuur van je woning aantasten. Denk aan houtrot, beschadigde muren en vloeren, en zelfs instortingsgevaar bij ernstige gevallen. Bovendien kunnen waterlekken leiden tot onaangename geuren en gezondheidsproblemen door schimmel en vocht.

De financiële gevolgen van een onopgemerkt waterlek kunnen enorm zijn. Kleine lekken die niet direct worden aangepakt, kunnen oplopen tot hoge waterrekeningen en dure reparaties. Schimmelverwijdering, structurele reparaties en zelfs de noodzaak om delen van je huis te renoveren, kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Door waterlekken tijdig op te sporen bespaar je op de lange termijn veel geld.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.
Bewoners zitten radeloos op de bank omdat ze een waterlek hebben die ze moeten opsporen

Stappenplan: hoe kun je een waterlek opsporen? 

Ben je benieuwd hoe je zelf een waterlek kunt opsporen? In dit 4-stappenplan lees je hoe je dit het beste kunt doen en wat je hiervoor nodig hebt.

Stap 1: voorbereiding

Een waterlek opsporen vereist een goede voorbereiding. Dit betekent dat je de juiste apparatuur bij de hand moet hebben. Voor een grondige inspectie heb je een paar basisgereedschappen nodig:

 • Zaklamp
 • Vochtmeter
 • Thermografische camera (optioneel)
 • Beschermende kleding en handschoenen

Daarnaast is het belangrijk dat je een aantal veiligheidsmaatregelen neemt: 

 1. Schakel alle elektrische apparaten uit in de buurt van het mogelijke lek.
 2. Draag beschermende kleding en handschoenen om jezelf te beschermen tegen mogelijke gevaren.

Stap 2: waterlek opsporen door een visuele inspectie

Het waterlek opsporen kun je doen door middel van een visuele inspectie. Dit doe je als volgt: 

 1. Allereerst loop je langs alle zichtbare leidingen in je huis, vooral in de kelder, badkamer en keuken. 
 2. Zoek vervolgens naar tekenen van roest, vochtplekken of zelfs kleine plassen water. Dit zijn duidelijke aanwijzingen voor een lek.
 3. Controleer daarna de muren, plafonds en vloeren op vochtplekken. 
 4. Verder kun je letten op schimmelvorming, wat een duidelijk teken is van een waterlek.
 5. Tot slot controleer je de waterdruk. Een plotselinge daling kan wijzen op een lek. Noteer de stand van de watermeter voordat je alle kranen en apparaten uitschakelt. Wacht een paar uur zonder water te gebruiken. Als de meterstand verandert, kan er sprake zijn van een lek.

Stap 3: waterlek opsporen door het gebruik van technologie

Soms is een waterlek met het blote oog niet goed te zien. In dat geval kan je de exacte locatie van het waterlek opsporen door het gebruik van speciale technologie. 

 1. Vochtmeter: gebruik een vochtmeter om de vochtigheid in muren en vloeren te meten. Dit kan helpen bij het pinpointen van de locatie van een lek.
 2. Thermografische camera’s: een infraroodcamera kan temperatuurverschillen detecteren. Koude plekken kunnen wijzen op waterlekkage en helpen verborgen lekken op te sporen.
 3. Akoestische lekdetectie: met akoestische lekdetectie kun je luisteren naar het geluid van stromend water, zelfs door muren heen. Dit kan helpen om verborgen lekken te lokaliseren.

Stap 4: Professionele hulp inschakelen

Als je na je eigen inspectie het lek niet kunt vinden of als de schade groot is, is het verstandig om een loodgieter in de buurt in te schakelen voor een professionele lekdetectie. Zoek naar een vakspecialist met goede recensies en ervaring in lekdetectie. Via Homedeal kan je gratis en vrijblijvend loodgieter offertes aanvragen en deze met elkaar vergelijken.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.
Loodgieter is een waterlek aan het opsporen en repareren.

Wat kost het om een waterlek te laten opsporen?

De gemiddelde kostprijs voor het opsporen van een waterlek in België ligt tussen € 50 en € 600. Deze prijs is: afhankelijk van de locatie, ernst en gebruikte technologie. Professionele diensten bieden nauwkeurige resultaten en voorkomen verdere schade. De loodgieter kosten liggen vaak ongeveer tussen de € 40 en € 75 per uur. Hier is een overzicht van de gemiddelde kosten van een lekdetectie:

DienstPrijsindicatieToelichting
Visuele inspectie€ 50 - € 150Controle van zichtbare leidingen en vochtplekken.
Vochtmeting€ 100 - € 250Gebruik van thermografische camera's om temperatuurverschillen te detecteren.
Thermografische inspectie€ 200 - € 500Gebruik van thermografische camera's om temperatuurverschillen te detecteren.
Akoestische lekdetectie€ 300 - € 600Gebruik van geluidstechnologie om stromend water op te sporen.

Veelgestelde vragen

Wat doen bij vermoeden waterlek?

Bij een vermoeden van een waterlek is het belangrijk om snel te handelen. Schakel alle waterbronnen uit en controleer de watermeter. Noteer de stand en wacht een paar uur zonder water te gebruiken. Als de stand verandert, heb je waarschijnlijk een lek. Probeer visueel naar tekenen van vocht te zoeken of schakel een loodgieter in voor een grondige inspectie.

Hoe kom je erachter waar een lek zit?

Om erachter te komen waar een lek zit, kun je beginnen met een visuele inspectie van je huis. Zoek naar vochtplekken, schimmel of roest op leidingen. Controleer ook de watermeter en let op ongewone geluiden van stromend water. Voor verborgen lekken kun je technologieën zoals vochtmeters, thermografische camera’s of akoestische lekdetectie gebruiken.

Wat zijn de kosten van een lekdetectie?

De kostprijs van een waterlek opsporen varieërt afhankelijk van de methode en de ernst van het lek. Gemiddeld liggen de kosten in België tussen € 50 en € 600. Visuele inspecties kosten tussen € 50 en € 150, vochtmetingen tussen € 100 en € 250, thermografische inspecties tussen € 200 en € 500, en akoestische lekdetectie tussen € 300 en € 600.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden