Vergelijk loodgieter offertes
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Loodgieter Ontstoppingsdienst

Ontstoppingsdienst

Een ontstoppingsdienst is een professionele service die je helpt bij het oplossen van verstoppingen in je afvoersysteem. Of het nu gaat om een verstopte gootsteen, toilet of regenpijp, een goed functionerend afvoersysteem is essentieel voor een hygiënisch en comfortabel huis. In dit artikel lees je meer over de verschillende werkzaamheden van een ontstoppingsbedrijf, wat een ontstoppingsdienst kost, en krijg je antwoord op veelgestelde vragen.

Wat is een ontstoppingsdienst?

Een ontstoppingsdienst is bedoeld om je te helpen met het verhelpen van verstoppingen in diverse afvoersystemen in je huis. Dit kan variëren van eenvoudige verstoppingen tot complexere problemen. Waar je dan aan zou kunnen denken is:

 1. Een verstopte afvoer (gootsteen, wastafel etc.)
 2. Een verstopt riool 
 3. Een verstopt doucheputje

Het hoofddoel van een ontstoppingsdienst is om ervoor te zorgen dat water en afval ongehinderd door je leidingen kunnen stromen. Door gebruik te maken van gespecialiseerde technieken en apparatuur, kan een ontstoppingsbedrijf snel en efficiënt de oorzaak van de verstopping identificeren en oplossen. Dit lost niet alleen het probleem op, maar voorkomt ook verdere schade aan je leidingen.

Een goed werkend afvoersysteem is heel belangrijk voor een schone en fijne leefomgeving. Als je afvoeren verstopt raken, kan dit namelijk voor veel problemen zorgen. Denk aan water dat niet wegloopt, vieze geurtjes en zelfs gezondheidsproblemen door bacteriën. Door regelmatig een ontstoppingsdienst in te schakelen voor controle en onderhoud, kun je deze problemen voorkomen. Het zorgt ervoor dat je huis netjes blijft en je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.
Loodgieter van een ontstoppingsbedrijf is bezig met een ontstoppingsdienst in de keuken.

Welke werkzaamheden vallen onder een ontstoppingsdienst?

Een loodgieter of speciaal ontstoppingsbedrijf biedt verschillende ontstoppingsdiensten aan om ervoor te zorgen dat je afvoeren en leidingen goed blijven werken. Via Homedeal kom je snel en eenvoudig in contact met een loodgieter bij jou in de buurt.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste werkzaamheden die een loodgieter of ontstoppingsbedrijf voor je kan uitvoeren.

Inspectie

De eerste stap bij een ontstoppingsdienst is vaak een visuele inspectie van de leidingen. Dit houdt in dat de vakspecialist met eigen ogen probeert te zien waar de verstopping zit. Het kan zo simpel zijn als een kijkje nemen in de gootsteen of het toilet om te beoordelen wat er mis is.

Voor hardnekkige of verborgen verstoppingen wordt vaak gebruikgemaakt van een camera inspectie door middel van speciale camera’s. Deze kleine camera’s worden door de leidingen gevoerd om precies te zien waar de blokkade zit. Een camera inspectie is een snelle en effectieve manier om de oorzaak van het probleem te vinden zonder alles open te breken.

Nadat de verstopping is gelokaliseerd, bepaalt de vakspecialist wat de oorzaak is. Dit kan variëren van opgehoopt vet en voedselresten tot wortelgroei in de leidingen. Het identificeren van de oorzaak is essentieel voor het kiezen van de juiste oplossing.

Ontstoppingsbedrijf voert een camera inspectie uit in de gootsteen.

Mechanische reiniging

Bij mechanische reiniging worden speciale gereedschappen gebruikt, zoals ontstoppingsveren en mechanische slangen. Deze hulpmiddelen worden in de leidingen gebracht om de blokkade los te maken en te verwijderen.

Mechanische reiniging werkt door de verstopping fysiek te breken of los te draaien. De loodgieter draait of duwt de veren en slangen door de leiding, waardoor het opgehoopte vuil wordt losgemaakt en afgevoerd.

Het grootste voordeel van mechanische reiniging is dat het snel en effectief is. Er worden geen chemicaliën gebruikt, wat beter is voor het milieu. Een nadeel kan zijn dat het soms niet voldoende is voor zeer hardnekkige verstoppingen, waarbij andere methoden nodig zijn.

Hogedrukreiniging

Hogedrukreiniging is een techniek waarbij water onder hoge druk door de leidingen wordt gespoten om verstoppingen te verwijderen. Dit krachtige water kan zelfs de hardnekkigste blokkades, zoals vetophopingen en wortelgroei, oplossen. Het is een veelgebruikte methode omdat het grondig en efficiënt is.

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van hogedrukreiniging:

 1. Grondige reiniging: het hoge druk water spoelt de leidingen volledig schoon, waardoor alle resten en ophopingen worden verwijderd.
 2. Milieuvriendelijk: er worden geen chemicaliën gebruikt, alleen water, wat beter is voor het milieu.
 3. Voorkomt toekomstige verstoppingen: omdat de leidingen volledig schoon worden gespoeld, is de kans kleiner dat ze snel weer verstoppen.

Hoewel hogedrukreiniging zeer effectief is, moet het met zorg worden uitgevoerd. Het hoge druk water kan namelijk schade aanrichten als het niet goed wordt gebruikt. Daarom is het belangrijk dat deze ontstoppingsdienst uitgevoerd wordt door een ontstoppingsbedrijf. Zij weten namelijk hoe ze de apparatuur veilig moeten bedienen. Ook moeten de leidingen van tevoren worden geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat ze sterk genoeg zijn om de druk te weerstaan.

Chemische reiniging

Chemische reiniging wordt meestal gebruikt wanneer mechanische of hogedrukreiniging niet voldoende is. Dit kan het geval zijn bij zeer hardnekkige verstoppingen die diep in de leidingen zitten of bij ophopingen van vet en zeep die moeilijk te verwijderen zijn met andere methoden. Chemische middelen kunnen deze ophopingen afbreken en oplossen, waardoor de verstopping wordt verholpen.

Er zijn verschillende soorten chemische middelen die gebruikt kunnen worden bij het ontstoppen van leidingen:

 • Bijtende middelen: deze stoffen breken organisch materiaal zoals haar, vet en voedselresten af.
 • Enzymatische reinigers: deze bevatten enzymen die specifiek vet en andere organische stoffen afbreken zonder de leidingen te beschadigen.
 • Biologische middelen: deze zijn milieuvriendelijker en gebruiken natuurlijke bacteriën en enzymen om de verstopping op te lossen.

Elk type chemisch middel werkt op zijn eigen manier en wordt gekozen op basis van de aard van de verstopping.

Hoewel deze ontstoppingsdienst erg effectief kan zijn, brengt het ook enkele nadelen met zich mee. Chemische middelen kunnen schadelijk zijn voor het milieu en moeten daarom met zorg worden gebruikt. Het is belangrijk om te weten welke middelen veilig zijn en hoe ze op de juiste manier te gebruiken.

Daarnaast moeten de middelen op de juiste manier worden afgevoerd om geen schade aan het rioolstelsel en het milieu te veroorzaken. Het inschakelen van een ontstoppingsbedrijf zorgt ervoor dat de juiste chemische middelen veilig en effectief worden gebruikt.

Reparatie en vervanging van leidingen

Er zijn situaties waarin simpel ontstoppen niet voldoende is en reparatie of vervanging van leidingen nodig is. Dit kan het geval zijn bij:

 1. Ernstige schade: wanneer leidingen beschadigd zijn door wortelgroei, corrosie, of breuken.
 2. Herhaalde verstoppingen: als verstoppingen steeds terugkeren, kan dit wijzen op structurele problemen met de leidingen.
 3. Ouderdom van leidingen: oude leidingen kunnen zwak en vatbaar voor schade zijn, waardoor vervanging nodig kan zijn.

Er zijn verschillende methodes om leidingen te repareren:

 1. Invoegen van nieuwe segmenten: Bij kleine beschadigingen kan een nieuw stuk leiding worden ingevoegd in plaats van de gehele leiding te vervangen.
 2. Voeringtechnieken: Dit omvat het plaatsen van een nieuwe voering binnenin de bestaande leiding, wat een nieuwe, gladde binnenkant creëert zonder de oude leiding te verwijderen.
 3. Patch-reparaties: Kleine beschadigingen kunnen soms worden gerepareerd met speciale patches die over de beschadigde plek worden geplaatst.

Bij vervanging van leidingen worden verschillende materialen en technologieën gebruikt, afhankelijk van de situatie:

 • PVC en kunststof leidingen: deze zijn populair vanwege hun duurzaamheid en weerstand tegen corrosie.
 • Gietijzeren leidingen: Worden nog steeds gebruikt in bepaalde toepassingen vanwege hun sterkte.
 • No-dig technologieën: innovatieve methodes zoals horizontaal boren en het invoegen van nieuwe leidingen zonder grote opgravingen, wat minder overlast veroorzaakt.

Onderhoudsdiensten

Het laten uitvoeren van regelmatige inspecties en preventief onderhoud door een ontstoppingsbedrijf kan veel problemen voorkomen. Tijdens een inspectie controleert het ontstoppingsbedrijf de conditie van je leidingen en kan beginnende verstoppingen opsporen voordat ze ernstige problemen veroorzaken. Preventief onderhoud, zoals het regelmatig doorspoelen van leidingen met water onder hoge druk, houdt je afvoersysteem in topconditie en vermindert de kans op verstoppingen.

Hoe kun je een ontstoppingsdienst zelf voorkomen?

Je kunt zelf ook veel doen om verstoppingen te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

 1. Vermijd het wegspoelen van vet: vet kan stollen en ophopen in je leidingen, waardoor verstoppingen ontstaan. gooi vetresten in de vuilnisbak in plaats van in de gootsteen.
 2. Gebruik zeefjes: plaats zeefjes in je gootsteen en doucheputje om te voorkomen dat etensresten, haar en andere materialen in de afvoer terechtkomen.
 3. Spoel regelmatig door: spoel je afvoeren regelmatig door met heet water om eventuele ophopingen weg te spoelen.

Wat kost een ontstoppingsdienst?

De kosten voor een ontstoppingsdienst variëren tussen de € 100 en € 200, afhankelijk van de ernst en locatie van de verstopping. Regelmatig onderhoud kost meestal tussen de € 75 en € 150 per bezoek. Dit helpt verstoppingen te voorkomen en houdt je afvoersysteem in goede staat. Vraag hieronder een offerte aan van een loodgieter.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Wat kost een ontstoppingsdienst? 

Wat een ontstoppingsdienst kost is afhankelijk van de afhankelijk van de ernst van de verstopping en de gebruikte technieken. Meestal kost een ontstoppingsdienst ongeveer tussen de € 100 en € 200. Voor regelmatig onderhoud betaal je meestal tussen de € 75 en € 150 per bezoek.

Wat te doen bij een hardnekkige verstopping in de afvoer?

Bij een hardnekkige verstopping kun je eerst proberen heet water of een ontstopper te gebruiken. Als dit niet werkt, is het verstandig om een ontstoppingsbedrijf in te schakelen. Zij hebben de juiste apparatuur en expertise om de verstopping snel en effectief te verhelpen.

Hoe ontstop je een wc snel?

Om een wc snel te ontstoppen, kun je een ontstopper (plopper) gebruiken. Plaats de ontstopper over de afvoer en duw krachtig op en neer. Als dit niet werkt, kan een ontstoppingsveer helpen om de blokkade los te maken. Voor hardnekkige verstoppingen is het verstandig een professioneel ontstoppingsbedrijf te bellen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden