De beste cv-ketel deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Cv-ketels Onderhoud gasketel

Onderhoud gasketel

Onderhoud aan de cv-ketel is niet alleen goed voor het milieu en je portemonnee. In België is het zelfs wettelijk verplicht de gasketel te onderhouden en huurder of niet, jij bent als gebruiker verantwoordelijk voor dit onderhoud. Alles te weten komen over het onderhouden van je gasketel? Je leest het hier.

Prijs gasketel onderhoud

De prijs van het onderhoud aan de gasketel is afhankelijk van een aantal factoren. Meestal wordt het onderhoud vastgelegd in een onderhoudscontract dat met een cv-ketel specialist wordt aangegaan. Je betaalt de specialist dan een maandelijks of jaarlijks bedrag. Ook kun je ervoor kiezen eenmalig een onderhoudsbeurt aan je gasketel te laten uitvoeren. Naast de frequentie van het onderhoud heeft het type gasketel invloed op de prijs. Zo betaal je minder voor onderhoud aan een aardgasketel dan een ketel die op stookolie (mazout) werkt. Om jou overzicht te bieden van de prijs van het onderhoud aan je cv-ketel hebben we onderstaand schema gemaakt.

Brandstof cv-ketelPrijs onderhoud gasketel per maand inclusief btwEenmalige onderhoudsbeurt
Gas (verplicht onderhoud om de 3 jaar in Brussel en Wallonië, om de 2 jaar in Vlaanderen)€ 6 - € 12€ 60 - € 100
Mazout en andere vaste fossiele brandstoffen (verplicht jaarlijks onderhoud)€ 10 - € 20€ 80 - € 120

Besparen op gasketel onderhoud

Een goed onderhouden gasketel verbruikt 15% minder energie dan een gasketel die slecht onderhouden is. Wil jij nog meer geld besparen naast de besparing op de energierekening? Maak dan gebruik van onze vergelijkingsservice. Het werkt als volgt:

 1. Vraag binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan van cv-ketel specialisten bij jou in de regio
 2. Wacht vervolgens tot de specialisten contact met je hebben opgenomen
 3. Op basis van de informatie die uit het telefoongesprek of het mailcontact komt, maken de specialisten de offertes voor je op
 4. Leg de offertes naast elkaar en kies de specialist met de meeste kennis en ervaring en/of de laagste prijs

Onderhoud gasketel

Waarom een onderhoudscontract aangaan?

Zoals in bovenstaand prijzenschema is aangegeven lijkt het in eerste instantie financieel niet voordelig om een onderhoudscontract af te sluiten. Maar de schijn bedriegt: aan het afsluiten van een contract met een erkend technicus voor het onderhoud van je gasketel zijn veel voordelen verbonden:

 • Voordeliger op lange termijn. In een gasketel zit een brander die warmte creëert door brandstof te verbranden. Na verloop van tijd wordt deze brander vies waardoor het rendement verlaagd wordt. De brander moet daarom op tijd schoongemaakt of vervangen worden. Een goed onderhouden gasketel of mazoutketel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Hierdoor is de aanschaf van een nieuwe ketel pas later nodig dan bij een slecht onderhouden ketel en bespaar je dus geld op lange termijn. Daarnaast verbruikt een goed onderhouden gasketel tot 15% minder brandstof wat gunstig is voor de energierekening.
 • Direct hulp bij nood. Ook gasketels of mazoutketels die goed onderhouden zijn kunnen soms defect raken of uitvallen. Vaak is het zo dat dit gebeurt met andere cv-ketels in de buurt, waardoor een snelle service door de hoge vraag lastig is. Door de 24-uurs service waar je gebruik van maakt bij een onderhoudscontract, verzeker je je van directe hulp bij nood.
 • Veiligheid. Bekend is dat een goed onderhouden cv-ketel veiliger is voor de inwonenden van een huis. Door structureel de gasketel of mazoutketel te onderhouden voorkom je gevaarlijke situaties die ontstaan bij een cv-ketel die niet goed functioneert.

Hoe wordt de gasketel onderhouden?

Onderhoud aan de gasketel is van groot belang, als er nu een onderhoudscontract aan te pas komt of dat het onderhoud eenmalig is. Maar hoe gaat de specialist eigenlijk te werk? Over het algemeen heeft de specialist bij een onderhoudsbeurt 3 taken:

 1. Controle. De cv-ketel specialist voert allereerst een aantal controles uit aan de schoorsteen of de rookgasafvoer en in het toestel zelf de verbranding, verluchting en het stooklokaal.
 2. De gasketel eventueel aanpassen. Het kan zo zijn dat de specialist tijdens de controle van de gasketel een aantal fouten detecteert. Hij reinigt de ketel in dit geval en stelt deze correct af.
 3. Opstellen van de attesten. Na afloop van de controle maakt de installateur 2 attesten op: het reinigingsattest en het verbrandingsattest. De overheid meet steekproefsgewijs of deze twee attesten nog in orde zijn. Houd daarom altijd de laatste 2 attesten bij.

Onderhoud gasketel

Waarom gasketel onderhoud?

Eerder legden we je al uit waarom we je aanraden een onderhoudscontract af te sluiten. Maar of het nu eenmalig is of onder een contract valt: ieder onderhoud aan de gasketel is noodzakelijk. Elke goed onderhouden gasketel of mazoutketel verbruikt minder en gaat een stuk langer mee. Daarnaast zal een slecht onderhouden ketel risico’s vormen voor de inwonenden. Zo wordt de kans op koolmonoxidevergiftiging en zelfs explosies vergroot. Niet voor niks dus dat de Belgische overheid het onderhoud op gasketels verplicht. Aan deze wettelijke verplichting zijn een aantal spelregels verbonden:

 • Als gebruiker ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de gasketel
 • Het onderhoud aan gasketels die werken op aardgas, butaan en propaan dient in Brussel en Wallonië iedere 3 jaar verricht te worden en in Vlaanderen iedere 2 jaar.
 • Het onderhoud moet verricht worden door erkende technici. Dit zijn cv-ketel installateurs die een OK-CV keurmerk bezitten.

Erkende technici

Vind de beste deal

Naast het feit dat het onderhoud aan de gasketel wettelijk verplicht is, mag het voor je eigen veiligheid niet ontbreken. Gasketels zijn zeer complexe apparaten. Het is daarom van groot belang het onderhoud te laten verrichten door erkende technici. De erkende cv-ketel specialist onderhoud de gasketel naar behoren zodat jij er warm en veilig bij zit. Indien je een erkende cv-ketel installateur inhuurt en jouw woning is ouder dan 10 jaar, dan profiteer je van een btw-tarief van 6%. Woon je in een woning die jonger dan 10 jaar is, dan betaal je een regulier tarief van 21%. Om te besparen op tijd, energie en geld, raden we je aan onze vergelijkingsservice te gebruiken. Vraag allereerst gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan van cv-ketel installateurs in jouw regio. Na de aanvraag nemen de specialisten contact met je opnemen om het project te bespreken. Op basis van de informatie die de specialisten van jou krijgen, maken zij de offertes op. Leg deze offertes naast elkaar en kies de meest geschikte specialist uit.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden