De beste cv-ketel deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Cv-ketels Cv-ketel vervangen

Cv-ketel vervangen

Een cv-ketel die niet meer goed functioneert kost tot € 20 aan extra stookkosten per maand en een nieuwe cv-ketel is nodig na 12 tot 15 jaar. Naast het besparen van geld zijn er aan het vervangen van jouw cv-ketel veel voordelen verbonden. Wil je alles te weten komen over het vervangen van je mazoutketel of condensatieketel? Je leest het hier.

Prijs cv-ketel vervangen

Het is waarschijnlijk de eerste vraag die bij je naar boven komt: wat is de prijs van het vervangen van mijn verwarmingsketel? Deze prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Het ene type cv-ketel is namelijk voordeliger dan het andere type en ook de demontage van de oude cv-ketel is iets waar rekening mee gehouden moet worden. Om je overzicht te bieden van de huidige kosten voor het vervangen van jouw mazoutketel of condensatieketel die werkt op aardgas hebben we onderstaand schema gemaakt. De prijzen zijn inclusief btw, demontage van de oude cv-ketel, en plaatsing van de nieuwe.

Type nieuwe cv-ketelGemiddelde prijzen inclusief btw en (de)montageGemiddeld rendement
Mazoutketel€ 3.700 – € 8.70098%
Condensatieketel op aardgas€ 1.950 – € 4.700109%

Vergelijk en vind de cv-ketel die bij jou past

Wil je je verwarmingsketel vervangen maar heb je nog geen idee of je kiest voor een nieuwe mazoutketel of een condensatieketel die werkt op aardgas? Raadpleeg dan een cv-ketelspecialist. Erkende technici weten door hun kennis en ervaring exact welke cv-ketel bij jou past. Het vinden van een voordelige en erkende specialist is alleen zo makkelijk nog niet. Om geld, tijd en energie te besparen raden we je onze vergelijk service aan. Hoe werkt het? Vraag gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan van specialisten bij jou uit de buurt. Na de aanvraag zullen de cv-ketelspecialisten contact met je opnemen om de vervanging van de ketel te bespreken. Op basis van deze informatie bouwen zij hun offertes op. Door deze offertes naast elkaar te leggen vind jij gratis en snel de specialist met de meeste kennis en ervaring.

Verwarmingsknop

Waarom mijn cv-ketel vervangen?

Er zijn 3 belangrijke redenen waarom jouw cv-ketel op tijd vervangen moet worden:

1. Behaal een maximaal rendement. Het vervangen van een cv-ketel is nodig na ongeveer 13 jaar. Na deze periode zal de verwarmingsketel waarschijnlijk nog wel werken, maar zonder dat je het doorhebt gaat er veel energie verloren. Een oude cv-ketel verliest gemiddeld 35% meer energie dan een nieuwe cv-ketel. Door je oude verwarmingsketel te vervangen bespaar je vele honderden euro’s per jaar. Een goede investering voor de lange termijn dus.

2. Verhoging van de woningwaarde. Door een nieuwe mazoutketel of condensatieketel aan te schaffen verhoog je de waarde van je woning. Het rendement van je cv-ketel is een belangrijke factor bij de bepaling van het energielabel van je huis. Of je nu gaat verhuizen of niet, een hoog energielabel kan nooit kwaad.

3. Vervangen voordeliger dan een reparatie. Of je nu een nieuwe of een oude cv-ketel bezit: cv-ketels kunnen stuk gaan. Soms is het zo dat het vervangen van een cv-ketel voordeliger is dan de reparatie ervan. Vervang in dit geval altijd de oude ketel voor een nieuwe. Raadpleeg hiervoor altijd een specialist.elkaar te leggen vind jij gratis en zonder moeite de specialist met de meeste kennis en ervaring.

Vakspecialist bezig met het vervangen van een cv ketel

Mijn cv-ketel vervangen voor een nieuwe: wat zijn de mogelijkheden?

Zoals hierboven gemeld zijn er verschillende mogelijkheden als je je oude cv-ketel wilt vervangen voor een nieuwe. Globaal gezien heb je in België 2 keuzes:

  • Een mazoutketel
  • Een condensatieketel die werkt op aardgas

Hieronder brengen we van ieder type cv-ketel de kenmerken en de voor- en nadelen in kaart.

Mazoutketel vervangen

In het verleden was de mazoutketel in België voor een lange tijd de meest populaire cv-ketel. Dit kwam doordat veel mensen in België nog niet aangesloten waren aan het gasnetwerk. Een mazoutketel werkt namelijk op stookolie dat je zelf moet toevoegen. De stookolie wordt door ‘de brander’ in de mazoutketel verneveld en met een vonk langzaam ontvlamd. De warmte die hierdoor ontstaat wordt gebruikt om het water of de kachel te verwarmen. De werking van een mazoutketel klinkt wat primitief, maar de mazoutketels van tegenwoordig zijn zeer energiezuinig. Het rendement van een ketel die op stookolie loopt is momenteel rond de 98%.

op deze afbeelding zie je een mazoutketel

Het nadeel van de mazoutketel zit in de prijs. De prijs van een nieuwe mazoutketel is hoog in vergelijking met andere soorten cv-ketels waardoor de kosten voor het vervangen van een mazoutketel hoger zijn. Daarnaast moet het onderhoud aan de meeste mazoutketels (met een vermogen van meer dan 20 kw) vaker verricht worden dan bij de andere types.

Het voordeel van een mazoutketel

Het grote voordeel van een mazoutketel is de onafhankelijkheid van een gasnetwerk in huis of in de regio. Het kan zo zijn dat in jouw woning nog niet het juiste gas- of elektriciteitsnetwerk aanwezig is. Omdat je zelf bepaalt wanneer je de mazoutketel bijvult, hoef je geen nieuw netwerk in huis aan te leggen. Hiermee bespaar je honderden euro’s.

Een condensatieketel werkend op aardgas

De gascondensatieketel werkt eigenlijk hetzelfde als een mazoutketel. Het aardgas wordt verwarmd zodat er gascondensatie ontstaat. Deze condensatie wordt langzaam verbrand en gebruikt om de kachel of het water te verwarmen. Houdt er bij de vervanging van je cv-ketel rekening mee dat het van belang is om bij een condensatieketel die werkt op aardgas de condensatie die niet gebruikt wordt af te voeren. Heeft jouw huidige verwarmingsketel deze afvoer niet? Reken dan nog enkele honderden euro’s voor de toevoeging ervan.

Het voordeel van een condensatieketel

Het vervangen van je oude cv-ketel voor een condensatieketel die werkt op aardgas heeft 1 groot voordeel: het enorme rendement. Het rendement van zo’n condensatieketel is gemiddeld 107%. Maar hoe kan het rendement van een cv-ketel hoger zijn dan 100%? Uiteraard kan dit officieel niet. Maar met een rendement van 100% wordt bedoeld dat 100% van de energie die uit de brandstof wordt gehaald, wordt gebruikt als nuttige energie. De 7% extra energie die vrij komt bij een condensatieketel komt uit de warmte van het condensatieproces. Hier komt namelijk ook warmte vandaan die gebruikt wordt om de woning te verwarmen.

Conclusie

Globaal gezien is tussen beide soorten cv-ketels de volgende conclusie te trekken:

Type cv-ketelType cv-ketel
Grootste nadeel
Grootste voordeel
MazoutketelRelatief duurOnafhankelijk van een elektriciteits- en gasnetwerk
Condensatieketel werkend op aardgasAfhankelijk van een elektriciteits- en gasnetwerkHoog rendement en een lagere prijs
Kat op verwarmingsketel

Vind de beste deal

Vind jij dat jouw cv-ketel aan vervanging toe is? En wil je voordelig en snel een goede specialist vinden? Maak dan gebruik van onze vergelijkings service. Hoe werkt het? Vraag gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan van specialisten bij jou in de buurt. Nadat je de aanvraag gedaan hebt, zullen de specialisten contact met je opnemen. Vervolgens zullen deze specialisten met de informatie uit dit contact de offertes voor je opmaken. Vergelijk deze offertes en kies de cv-ketelspecialist uit waar jij het beste gevoel bij hebt. Op deze manier bespaar je veel tijd en energie die je anders moet gebruiken om de meest geschikte specialist te vinden. Probeer het en oordeel zelf.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden