Vergelijk metselaar offertes
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Metselaar Fundering

Fundering

De fundering is een van de belangrijkste onderdelen waarmee je moet beginnen bij het bedenken van een nieuw bouwproject of het uitbreiden van jouw huis. Wat komt er allemaal bij kijken bij het kiezen van de juiste basis voor jouw project? Hoe beïnvloedt de grondsoort deze beslissing? Lees hieronder meer over de verschillende soorten en methoden tot de impact van de wetgeving en grondwetten. 

Fundering kosten

De kosten van een fundering variëren aanzienlijk en zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de verschillende soorten funderingen, verschillende materialen, de grondsoort en de omvang van het project. De gemiddelde prijs van een fundering ligt tussen € 5.000 en € 25.000.

We raden aan om gratis fundering offertes aan te vragen op Homedeal voor een specifieke prijs.

Soort funderingGemiddelde kosten
Fundering op staal€ 225 per m²
Fundering op palen€ 1250 per paal
Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Van grond tot fundering

Het bouwen van een huis start met het leggen van een stabiele fundering. Dit essentiële onderdeel garandeert de veiligheid en duurzaamheid van de constructie.

Bij goede grondcondities dicht aan de oppervlakte, kiezen we voor een rechtstreekse fundering. Deze methode, perfect voor dragende muren en lichtere constructies, verdeelt de last gelijkmatig met een fundament van gewapend beton direct op de ondergrond.

Wanneer de bovengrond echter minder stevig is, is het cruciaal om dieper te gaan tot de vaste grond. In deze gevallen zijn diepe funderingen zoals houten of stalen palen ideaal. Deze palen worden beschermd met een houten bekisting en naar de juiste diepte gedreven totdat ze een draagkrachtige laag bereiken.

De keuze tussen een rechtstreekse fundering of het gebruik van palen hangt af van de kwaliteit en draagkracht van de ondergrond. Terwijl een fundering van gewapend beton kosten-effectief en betrouwbaar is op een stabiele locatie, bieden houten of stalen palen een solide basis op plaatsen met slechtere grond.

Elke fundering start met een gedegen evaluatie van de bodemgesteldheid. Deze analyse bepaalt het type en de diepte van de fundering die nodig zijn voor jouw bouwproject. Of het nu gaat om een directe fundering op stevige grond of een diepere fundering die reikt tot de vaste grond, de gekozen oplossing moet altijd zorgen voor maximale stabiliteit en duurzaamheid.

Het ontwerp van de juiste fundering vereist een grondige kennis van de verschillende materialen zoals gewapend beton en houten palen, evenals inzicht in de draagkracht van de bodem. Door zorgvuldig deze elementen te overwegen, kan ondanks de uitdagingen van de ondergrond, een stevige basis voor elk gebouw worden gegarandeerd.

Vakspecialist bezig met de fundering

Type fundering

Een solide fundering is niet alleen essentieel voor grote bouwprojecten zoals huizen en kantoorgebouwen; maar ook voor projecten als een fundering voor een tuinhuis of een fundering voor een houten terras is het belangrijk om goed na te denken over de ondersteuning. Het leggen van een geschikte fundering onder elk project, ongeacht de omvang, zal ervoor zorgen dat jouw bouwwerk lang mee kan. Om je te helpen een geïnformeerde beslissing te nemen die past bij jouw specifieke omstandigheden, bespreken we hieronder de meest voorkomende soorten funderingen.

Ondiepe fundering

Voor projecten waarbij de belasting relatief laag is en de grond voldoende draagkracht heeft, is dit type ideaal. Denk hierbij aan:

  • Stripfundering: ideaal voor rijtjeshuizen of andere lichtere gebouwen. Het gewicht wordt door deze fundering gelijkmatig over de lengte van de muren verdeeld.
  • Plaatfundering: een goede keuze voor gebouwen met een grotere footprint, zoals kantoorgebouwen. Het hele gebouw wordt hierbij ondersteund door een betonnen plaat.

Diepe fundering

Wanneer de draagkrachtige grond diep ligt of wanneer er een zwaardere constructie aanwezig is, komt een diepe fundering in beeld:

  • Paalfundering: deze worden gebruikt in gevallen waarin de grond dicht bij de oppervlakte niet voldoende sterk is. Het gewicht van lange palen van beton, staal of hout wordt overgebracht naar sterkere grondlagen dieper onder het oppervlak.
  • Putfundering: het is geschikt voor het bouwen van zware constructies zoals bruggen of grote gebouwen, waarbij putten tot op de stevige ondergrond worden gegraven en vervolgens met beton worden gevuld.

Elke soort fundering heeft zijn eigen voor- en nadelen. De soort grond, het gewicht van de constructie en je budget bepalen de uiteindelijke keuze. Een sterke fundering zorgt niet alleen voor stabiliteit en veiligheid, maar kan ook kosten vermijden.

Invloed van grondsoort

Het kiezen van de juiste fundering voor jouw project hangt af van de bodem onder je voeten, zoals klei of zand. De keuze van het funderingstype en de funderingstechnieken worden beïnvloed door de verschillende eigenschappen van verschillende grondsoorten. Laten we eens bekijken hoe dit functioneert.

Zandgrond

Water kan gemakkelijk wegvloeien, waardoor een zandlaag goede draagkracht biedt. Dit verlaagt de kans op verzakkingen. Het is ideaal voor ondiepe funderingen, maar wees voorzichtig met los zand: dat kan wegspoelen, waardoor diepere funderingen nodig kunnen zijn om het stabiel te houden.

Kleigrond

De neiging van een kleibodem om uit te zetten en te krimpen kan een probleem zijn. Dit vereist een fundering die de beweging van de grond kan tolereren zonder de constructie te beschadigen. Diepe funderingen zoals paalfunderingen zijn vaak een geschikte optie in deze omgeving.

Veen- en slappe gronden

Deze soorten grond zijn kwetsbaar en vereisen speciale zorg. Om verzakking en structurele schade te voorkomen, zijn diepe funderingen die reiken tot een stabielere ondergrond de beste manier om gebouwen op veen of slappe grond te ondersteunen.

Bij het kiezen van de juiste fundering moet je rekening houden met de grond waarop je bouwt. Een verkeerde beslissing kan kosten en problemen veroorzaken. Als gevolg hiervan is het altijd een goed idee om een grondonderzoek uit te voeren voordat je een besluit maakt. Zo hou je jouw bouwproject nu en in de toekomst vast. 

Fundering: technieken en materialen

De juiste materialen en technieken zijn essentieel bij het aanleggen van een fundering. De effecten van deze keuzes zijn niet alleen van invloed op de stabiliteit en levensduur van jouw bouwproject, maar ook op jouw portemonnee. Laten we een kijkje nemen in de wereld van funderingstechnieken en materialen die nodig zijn om jouw bouwproject op gang te brengen.

Traditionele materialen

  • Beton: de kern van de meeste fundamenten. Beton is redelijk voordelig, duurzaam en sterk. Het is geschikt voor zowel ondiepe als diepe funderingen en kan worden aangepast aan vrijwel elke vorm en grootte.
  • Staal: van staal wordt er vaak gebruik van gemaakt samen met beton, vooral bij funderingen met palen. Staal biedt extra sterkte en flexibiliteit, wat essentieel is voor constructies die worden blootgesteld aan zware belastingen of in gebieden met een hoge seismische activiteit.

Innovatieve materialen en technieken

  • Geopolymeerbeton: een milieuvriendelijkere optie in vergelijking met traditioneel beton. Het heeft minder CO2-emissies tijdens de productie en heeft vergelijkbare of zelfs betere duurzaamheids- en sterkte eigenschappen.
  • CFA (Continuous Flight Augering) techniek: diepe funderingspalen kunnen snel en effectief worden geplaatst met behulp van deze methode zonder overlast te veroorzaken. Het is ideaal voor stedelijke gebieden of plaatsen waar trillingen laag moeten zijn.

Het kiezen van de juiste materialen en technieken is een ingewikkeld proces dat afhangt van de specifieke eisen van het project, de omstandigheden van de lokale grond en natuurlijk jouw budget. Een vakspecialist kan je helpen bij het nemen van deze cruciale beslissingen.

Regelgeving en normen

In België, net als in veel andere landen, zijn er specifieke bouwregels en funderingsnormen die ervoor zorgen dat elk bouwproject veilig en duurzaam is. Deze regelgeving zorgt ervoor dat jouw huis of gebouw op lange termijn veilig is, zowel tijdens als na de bouw. Laten we eens bekijken hoe dit voor je werkt.

Bouwvoorschriften

Bouwvoorschriften worden opgesteld om ervoor te zorgen dat alle bouwprojecten voldoen aan minimale veiligheids-, gezondheids- en milieunormen. Ze omvatten isolatiewaarden tot de structuur van het gebouw. Voordat je begint met bouwen, is het van cruciaal belang om vast te stellen of jouw ontwerp voldoet aan deze voorschriften.

Funderingsnormen

De normen voor funderingen concentreren zich voornamelijk op het ondersteunende deel van een bouwproject. Ze spelen een cruciale rol in het vaststellen van de draagkracht, stabiliteit en duurzaamheid van de fundering. Dit gebeurt door rekening te houden met factoren zoals de soort grond, grootte, het gewicht van de constructie en het niveau van het grondwater.

Het strikt naleven van deze normen is van groot belang om toekomstige problemen zoals verzakkingen en scheuren te voorkomen. Door de richtlijnen te volgen, zorgen we ervoor dat de fundering van een gebouw stevig en betrouwbaar blijft door de jaren heen.

Lokale regelgeving

Naast de nationale normen en voorschriften kunnen er ook lokale wetgeving van toepassing zijn op jouw bouwproject. Dit kan variëren van bouwhoogtebeperkingen tot specifieke vereisten voor specifieke wijken of gebieden. Een goede raad is om altijd contact op te nemen met je gemeente om de meest recente informatie te krijgen.

Hoewel het veel lijkt om bij te houden, zorgt het volgen van deze regels en normen ervoor dat je bouwproject voldoet aan de huidige eisen en bestand is tegen de toekomst. Bovendien moet je niet vergeten dat een vakspecialist je kan helpen en adviseren om jouw bouwavontuur met gerust hart te beginnen.

Metselwerk voor funderingen

Het bouwen van een fundering betekent dat je vaak moet metselen, zeker bij de traditionele soorten. Metselwerk maakt de constructie sterker en mooier. Voor het maken van een fundering gebruikt men meestal een mix van stevige stenen en versterkt beton. De stenen zorgen voor de vorm en het beton voor de stevigheid tegen druk. De kosten voor het metselen van een fundering hangen af van de gebruikte materialen, de complexiteit van de installatie en de locatie van het bouwproject.

Het kiezen voor professioneel metselwerk voor jouw fundering zorgt voor een stevige basis voor jouw huis en verhoogt de waarde. Een goede fundering gemaakt van hoogwaardig metselwerk garandeert jarenlang plezier en veiligheid.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Wat is de goedkoopste fundering?

De goedkoopste optie is meestal een ondiepe fundering, zoals een strokenfundering of een staalfundering. Als de draagkrachtige grond dicht bij de oppervlakte ligt, zijn deze vooral geschikt voor lichtere constructies. Deze funderingen zijn kosteneffectief voor bijvoorbeeld eengezinswoningen of tuinhuizen omdat ze minder graaf- en betonwerk vereisen.

Hoe herken je slechte fundering?

Als je vermoedt dat er iets mis is met de fundering kijk dan naar de volgende tekenen: scheuren in muren of vloeren, deuren of ramen die niet goed sluiten en ongelijke of verzakte vloeren. Deze symptomen kunnen wijzen op ernstige problemen zoals ongelijkmatige verzakkingen of structurele schade aan de fundering zelf.

Wat gebeurt er als je geen fundering hebt?

Het ontbreken van een fundering leidt tot ernstige risico’s. Zonder solide basis kan een structuur verzakken, scheefstaan of zelfs instorten, terwijl ongedierte, kou en vocht ook gemakkelijker binnendringen. Dit veroorzaakt schade en ongezonde leefomstandigheden, en op termijn lopen de onderhouds- en reparatiekosten flink op. Een stevige fundering is dus cruciaal voor de duurzaamheid en veiligheid van elk bouwproject.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden