De beste elektricien deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Elektricien Aardlekschakelaar

Aardlekschakelaar

Minimale kosten
€ 85
Gemiddelde kosten
€ 140
Maximale kosten
€ 200
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 115 - € 165

Wil je de aardlekschakelaar vervangen of aansluiten? Dan is het goed om te weten wat de prijs is voor dit project. Homedeal geeft je een handig prijsoverzicht voor het aanleggen van een aardlekschakelaar door een erkend specialist.

Wat kost het aansluiten van een aardlekschakelaar?

Wil je er zeker van zijn dat het aansluiten van de aardlekschakelaar goed en veilig wordt uitgevoerd? Schakel dan een erkend specialist in. Alles wat na de kWh-meter in de meterkast wordt aangesloten op het stroomnet mag je als huisbezitter in principe zelf uitvoeren, maar de verzekering dekt het niet als er bijvoorbeeld brand uitbreekt door onkunde. Het zelf aansluiten van de aardlekschakelaar is dan ook een risico wat je liever niet neemt. De prijs voor het aanleggen van een aardlekschakelaar in de meterkast is afhankelijk van het merk aardlekschakelaar, het uurtarief van de elektricien en het aantal aardlekschakelaars dat je wilt plaatsen. In iedere woning is het verplicht om minimaal 2 aardlekschakelaars te hebben. Daarnaast mogen er maximaal 4 groepen achter 1 aardlekschakelaar geplaatst worden. Het aantal aardlekschakelaars dat je nodig hebt is dus afhankelijk van het aantal groepen in de meterkast. Hieronder volgt een indicatie van de prijs per type project. Alle prijzen zijn inclusief materiaal, montage en btw weergeven.

Soort projectGemiddelde prijs aardlekschakelaar aansluiten of vervangen (incl. materiaal, montage en btw)Toelichting
Aardlekschakelaar aansluiten of vervangen 1-fase€ 125Het aanleggen of vervangen van een nieuwe aardlekschakelaar voor een 1-fase aansluiting.
Aardlekschakelaar aansluiten of vervangen 3-fase€ 140Het aanleggen of vervangen van een nieuwe aardlekschakelaar voor een 3-fase aansluiting.
Aardlekautomaat aansluiten of vervangen 1-fase€ 160Combinatie van een zekeringsautomaat en aardlekschakelaar, zodat bij een lek niet alle 4 groepen uitvallen, maar enkel de groep waar het lek zich in bevindt. Geschikt voor een 1-fase aansluiting.
Aardlekautomaat aansluiten of vervangen 3-fase€ 175Combinatie van een zekeringsautomaat en aardlekschakelaar, zodat bij een lek niet alle 4 groepen uitvallen, maar enkel de groep waar het lek zich in bevindt. Geschikt voor een 1-fase aansluiting.
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie.

Prijsvoorbeelden

Iedere woning kent een 1-fase of een 3-fase aansluiting. Het type aansluiting is verschillend per woning en dit kan niet zomaar worden veranderd. Hoe herken je het type aansluiting in jouw woning? Een 3-fase aansluiting herken je aan 4 dikke draden onderaan de groepenkast. Een 1-fase aansluiting heeft er 2. Het verschil tussen een 1-fase of 3-fase is het aantal fasen draden dat het pand binnenkomt. 3-fase stroominstallaties komen vaker voor in panden waar een groot stroomverbruik plaatsvindt, zoals in industriële panden.

Goedkoopste:
Je wilt de aardlekschakelaar vervangen of aansluiten en hier het liefst niet te veel geld aan uitgeven. In dat geval kies je voor een goedkope aardlekschakelaar. Laat je dit type aardlekschakelaar aanleggen door een erkend specialist dan betaal je gemiddeld € 95.

Aardlekschakelaar:
Moet de aardlekschakelaar aangesloten of vervangen worden en ga je voor kwaliteit? Dan kies je een A-merk aardlekschakelaar, zoals: Holec, Hager, ABB en Attema. Het aansluiten van deze typen aardlekschakelaars laat je doen door een erkend specialist, zodat je zeker weet dat de aardlekschakelaar goed wordt aangesloten. Het laten plaatsen van een A-merk aardlekschakelaar kost gemiddeld € 135.

Aardlekautomaat:
Een aardlekautomaat is een combinatie van een aardlekschakelaar en een zekeringsautomaat. Met een aardlekautomaat worden niet alle 4 groepen tegelijk uitgeschakeld bij een stroomlekkage of overbelasting, maar slechts de ene groep waar het lek of de overbelasting zich in bevindt. Een aardlekautomaat laten installeren kost gemiddeld € 170.

Hoe zijn deze prijzen opgebouwd?

aardlekschakelaar prijs

De aardlekschakelaar vervangen of aansluiten is geen grootschalig project. Toch dient dit te gebeuren door een professionele elektricien. Je mag nooit het risico nemen dat er iets verkeerd wordt aangesloten en zo het brandgevaar toeneemt. De kosten voor het vervangen of het aansluiten van de aardlekschakelaar zijn opgebouwd uit materiaalkosten en arbeidskosten. De eventuele afvoer- en voorrijkosten zijn in de meeste gevallen in het uurtarief van de elektricien opgenomen.

Welke keuzes zijn van invloed op de prijs?

Keuze 1: Uurtarief of totaalprijs
De ene elektricien hanteert een uurtarief en de ander maakt een vaste prijsafspraak. Het gemiddelde uurtarief van een elektricien is € 40. Hoewel het aansluiten of vervangen van de aardlekschakelaar geen groot project betreft is het aan te raden om een vaste prijs af te spreken voor het vervangen of aansluiten van de aardlekschakelaar. Zo kom je aan het einde van de rit niet voor verrassingen te staan en weet je van tevoren precies waar je aan toe bent.

Keuze 2: Merk
Er zijn diverse merken aan aardlekschakelaars. Kies altijd voor een A-merk die bij voorkeur voorzien is van een KEMA-Keur keurmerk. Het KEMA-Keur is een breed geaccepteerd keurmerk voor de veiligheid van elektrische apparaten. Voorbeelden van erkende A-merken aardlekschakelaas zijn Holec, Hager, ABB en Attema. Een aardlekschakelaar zelf kost gemiddeld € 30 tot € 90 exclusief montage. Ga altijd voor de beste prijs-kwaliteitverhouding om complicaties achteraf te voorkomen.

Keuze 3: Aardlekschakelaar of aardlekautomaat.
De aardlekautomaat is in principe hetzelfde als een aardlekschakelaar, maar de aardlekautomaat heeft een geïntegreerde zekeringsautomaat. Deze zorgt ervoor dat niet alle 4 groepen bij een lekkage of overbelasting worden uitgeschakeld, maar alleen de groep met het betreffende probleem. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat de koelkast uitvalt, terwijl de kortsluiting in de woonkamer is ontstaan. De aardlekautomaat kost gemiddeld € 20 meer dan een normale aardlekschakelaar.

Keuze 4: Extra opties
Het aanleggen van de aardlekschakelaar gaat vaak gepaard met het vervangen van onderdelen in de meterkast. Denk hierbij aan het toevoegen van extra groepen of een beltrafo.

Extra optieGemiddelde prijs (incl. materiaal, montage en btwOmschrijving
Kookgroep toevoegen€ 55Belangrijk als je elektrisch gaat koken.
Beltrafo toevoegen€ 35Deurbellen werken meestal op laagspanning. Een transformator is dan noodzakelijk.
Extra aardlekschakelaar toevoegen€ 85Elke meterkast dient minimaal 2 aardlekschakelaars te hebben.

Vind de beste deal

Wil je weten wat het je precies gaat kosten om een aardlekschakelaar te vervangen of aan te sluiten? Vraag nu geheel gratis en vrijblijvend tot wel 6 offertes aan op Homedeal en vind een geschikte elektricien bij jou in de buurt. Je ontvangt de offertes binnen 48 uur. De tarieven van elektriciens lopen uiteen en hierdoor bespaar je tot wel 40% op de kosten voor het aansluiten of vervangen van de aardlekschakelaar door het vergelijken van offertes. Ga altijd voor de beste prijs-kwaliteitverhouding en kies uiteindelijk de beste deal.

Homedeal bespaartips

Meerdere projecten

In het geval dat de elektricien voorrijkosten berekent is het een goed idee om de specialist ook andere elektriciteit gerelateerde projecten uit te laten voeren, zoals een stopcontact plaatsen of de meterkast vervangen. Op die manier bespaar je tot wel € 40 aan extra voorrijkosten per keer.

Onderhandel over de prijs

Op het moment dat de elektricien een totaalprijs geeft voor het aansluiten van de aardlekschakelaar dan is het een goed idee om te onderhandelen over de prijs. Door bijvoorbeeld de elektricien andere opdrachten te geven in je eigen huis of de electricien aan te dragen bij buren, verbeter je je onderhandelingspositie. Dit bespaart je voor dit project alleen tot wel € 20.

Ruim op

Zorg dat de specialist direct aan de gang kan. Vooral als de elektricien een uurtarief hanteert is het raadzaam om de meterkast goed op te ruimen. Op deze manier is de specialist sneller klaar en dat bespaart je tot wel € 40.

Meer informatie over
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden