De beste elektricien deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Elektricien Meterkast vervangen

Meterkast vervangen

Minimale kosten
€ 365
Gemiddelde kosten
€ 560
Maximale kosten
€ 875
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 485 - € 660

Ben je van plan om eindelijk die oude meterkast te vervangen voor een nieuwe en ben je benieuwd naar de kosten voor het vervangen van je meterkast door een specialist? Homedeal helpt je graag verder met een duidelijk prijzenoverzicht en informatie over de diverse mogelijkheden voor een nieuwe meterkast.

Wat kost een meterkast?

Niet iedere groepenkast is hetzelfde. Om de prijs te bepalen voor het vervangen van je stoppenkast, moet je weten of je een 1-fase of een 3-fase groepenkast nodig hebt. Het verschil tussen deze twee meterkasten is de aansluiting. Indien er op de kWh meter 220 – 230 V staat aangegeven heb je een 1-fase groepenkast nodig. Staat er 380 – 400 V, dan is een 3-fase groepenkast de juiste optie. Een 1-fase groepenkast herken je aan 2 draden die onderuit de groepenkast komen. Een 3-fase groepenkast heeft 4 draden aan de onderkant. Een 1-fase of 3-fase groepenkast is geen keuze, maar geheel afhankelijk van de woning zelf. De prijzen zijn daarnaast afhankelijk van het aantal groepen dat je wenst te installeren. De gemiddelde prijzen per groep zijn inclusief materiaal, montage en btw weergeven.

Aantal groepenGemiddelde prijzen 1-fase meterkast (incl. materiaal, montage en btw)Gemiddelde prijzen 3-fase meterkast (incl. materiaal, montage en btw)
4 groepen€ 365 - € 530€ 535 - € 555
5 groepen€ 490 - € 560€ 565 - € 620
6 groepen€ 515 - € 590€ 585 - € 665
7 groepen€ 540 - € 620€ 605 - € 685
8 groepen€ 565 - € 645€ 625 - € 710
9 groepen€ 665 - € 760€ 675 - € 770
10 groepen€ 695 - € 785€ 705 - € 800
11 groepen€ 695 - € 815€ 730 - € 825
12 groepen€ 745 - € 845€ 755 - € 875
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie.

Prijsvoorbeelden

Het aantal groepen dat je nodig hebt in je nieuwe meterkast hangt af van het aantal vertrekken in je huis, de stroombehoefte en de hoeveelheid ‘zware’ apparaten zoals ovens, wasmachines en drogers. Waar je vroeger de traditionele 3 groepenkasten had, is het tegenwoordig wenselijk om iedere grootverbruiker in je huis op een aparte groep te plaatsen. Zo is het niet meer nodig om je wasmachine uit te zetten op het moment dat je wilt gaan stofzuigen. De grootverbruikers die een eigen groep behoeven zijn de wasmachine, wasdroger, vaatwasser, oven/magnetron en bijvoorbeeld een elektrische kookplaat. Het gemiddelde aantal groepen in een normaal huishouden ligt rond de 7 à 9. Laat je meterkast altijd vervangen door een specialist. Dit is niet alleen veel sneller en veiliger, maar ook verlaag je zo de kans op stroomstoringen aanzienlijk.

Goedkoopste:
Je wilt je meterkast vervangen, maar je wilt hier niet te veel geld aan uitgeven. Kies in dat geval voor een klein aantal groepen. Probeer zoveel mogelijk het verbruik van huishoudelijke apparaten op te tellen en pak 1 groep per 3 kW. Het maximale vermogen wat op 1 groep in de stoppenkast aangesloten kan worden is 3,6 kW. Hoe minder groepen je voor je huishouden neemt, hoe goedkoper het is om een meterkast te laten vervangen. Het laten aanleggen van 4 groepen in je nieuwe meterkast kost gemiddeld € 365 tot € 555.

Alles in één keer:
Extra groepen achteraf laten plaatsen is prijzig. Alles in één keer laten doen door een specialist is naar verhouding veel goedkoper. Houd dus rekening met de toekomst bij het berekenen van het juiste aantal groepen. De prijs voor 8 groepen in je stoppenkast is gemiddeld € 565 – € 710.

Veel stroomverbruik:
Ben jij een techneut in hart en nieren en staat jouw woning vol met grote apparaten, zoals een luxe smart-tv, een dure pc, luchtbevochtigers en airco’s? Je wilt natuurlijk niet constant de stoppenkast in duiken om weer een aardlekschakelaar om te zetten. Kies in dat geval voor een groot aantal groepen om complicaties te voorkomen. Een groepenkast laten aanleggen met 12 groepen kost gemiddeld € 745 – € 875. Op deze manier geniet je van constante stroom waarbij je meerdere grootverbruikers tegelijkertijd aan kan zetten.

Hoe is de prijs van een meterkast vervangen precies opgebouwd?

meterkast vervangen kosten

De meterkast vervangen prijs is opgebouwd uit verschillende onderdelen. In de totale kosten zijn de volgende onderdelen opgenomen: arbeidskosten en materiaalkosten. De afvoer- en voorrijkosten zijn vaak opgenomen in de arbeidskosten van een elektricien.

Waar is deze prijs van afhankelijk?

Keuze 1: Uurtarief elektricien
De kosten voor het aanleggen van een nieuwe meterkast door een specialist lopen uiteen. De ene elektricien hanteert een uurtarief terwijl de andere een totaalprijs berekent voor een compleet nieuwe groepenkast inclusief de montage. Het wil niet zeggen dat je met een lager uurtarief van de elektricien aan het eind van de rit minder diep in de buidel hoeft te tasten. Het kan namelijk zijn dat deze specialist minder efficiënt te werk gaat dan een duurdere en het je dus zelfs geld bespaart om te kiezen voor een specialist die een iets hoger uurloon hanteert. Kies uiteindelijk altijd voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Keuze 2: Merk groepenkast
De prijs van een nieuwe meterkast is afhankelijk van het merk van de stoppenkast dat de specialist gebruikt. De gerenomeerde specialist zal altijd gebruik maken van een A-merk, maar let hier altijd goed op. Er zijn diverse B-merken stoppenkasten op de markt die niet aan de Europese richtlijnen voldoen. B-merk stoppenkasten kunnen tot wel € 200 goedkoper zijn dan A-merk stoppenkasten. Voorbeelden van bekende A-merken zijn: Holec, ABB, Merlin, Gerin en Attema.

Keuze 3: Extra opties
Bij het aanleggen van een nieuwe meterkast heb je de mogelijkheid om extra opties te laten installeren. Een aantal voorbeelden van deze extra opties staan hieronder weergeven:

Extra optieGemiddelde prijs (incl. materiaal, montage en btw)Omschrijving
Kookgroep toevoegen€ 55Belangrijk als je elektrisch gaat koken.
Beltrafo toevoegen€ 35Deurbellen werken meestal op laagspanning. Een transformator is dan noodzakelijk.
Aardlekautomaat toevoegen€ 85Zorgt ervoor dat enkel de groep die is getroffen door kortsluiting uitgeschakeld wordt, zodat de rest van de groepen blijven functioneren.

Vind de beste deal

Wil je precies weten wat het een meterkast vervangen kost? Dat kan! Vraag nu direct gratis en vrijblijvend tot wel 6 offertes aan op Homedeal en vindt een gespecialiseerde elektricien in jouw buurt. Binnen 48 uur ontvang je de offertes en kies je uiteindelijk de beste deal voor je nieuwe meterkast. Je bespaart tot wel 40% op de kosten voor het vervangen van je meterkast door offertes te vergelijken.

Vind de beste deal

SMART energiemeter

Kies ervoor om een SMART energiemeter in de stoppenkast te bouwen. Op die manier heb je de mogelijkheid om bewust om te gaan met het stroomverbruik. Je meet het stroomverbuik van specifieke apparaten waarop je vervolgens kunt besluiten om de grootste stroomslurpers wat minder vaak te laten draaien. Hiermee bespaar je op jaarbasis tot wel € 175 aan energie.

Extra projecten

In het geval dat de elektricien voorrijkosten berekent is het een goed idee om de specialist ook andere elektriciteit gerelateerde projecten uit te laten voeren, zoals een stopcontact plaatsen of de meterkast vervangen. Op die manier bespaar je tot wel € 40 aan extra voorrijkosten per keer.

Help mee

Zorg dat je stoppenkast geordend, opgeruimd en netjes is voordat de elektricien langskomt. Zeker als de elektricien een uurtarief hanteert is het goedkoper als de specialist snel klaar is. Geef daarbij ook goed van tevoren aan of je nog extra stroombehoeften hebt en wat je precieze wensen zijn, zodat de specialist direct aan de gang kan. Door mee te werken en voorbereidend werk te verrichten bespaar je al snel € 30.

Meer informatie over
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden