De beste vloer deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Vloeren PVC vloer leggen

PVC vloer leggen

Ben je van plan om een pvc vloer te leggen en zoek je naar de beste tips en technieken? Bijvoorbeeld hoe je een pvc vloer over een bestaande vloer kunt leggen? In dit artikel lees je alles over pvc vloeren; van zelf leggen tot het professioneel laten leggen door Homedeal. Ontdek de voordelen, de kosten van een pvc vloer leggen inclusief egaliseren en leggen, en krijg antwoord op veelgestelde vragen.

Hoe kun je zelf een pvc vloer leggen?

Het leggen van pvc vloeren is iets wat je met de juiste voorbereiding en gereedschap zelf kunt doen en wat je mogelijk kosten bespaart op het leggen en egaliseren van de pvc vloer. Laten we hieronder kijken naar de vereiste benodigdheden en het stappenplan om zelf een pvc vloer te leggen over een bestaande vloer of over een ondervloer.

Benodigdheden voor een pvc vloer leggen

Wil jij graag zelf je pvc vloer leggen? Bekijk dan hieronder welke spullen niet kunnen ontbreken: 

  • Pvc vloer: zorg ervoor dat je voldoende pvc vloerdelen in huis hebt om de vloer volledig in één keer te kunnen leggen. 
  • Ondervloer: een kwalitatieve ondervloer is cruciaal voor isolatie en een glad, strak resultaat.
  • Winkelhaak: handig voor het nauwkeurig opmeten van meerdere hoeken in je ruimte, wat het snijden van pvc vergemakkelijkt.
  • Stanleymes: geschikt voor het snijden van eenvoudige, rechte planken en planken tot een dikte van 5 mm.
  • Decoupeerzaag: ideaal voor complexere sneden, zoals rond hoeken en andere obstakels zoals deurposten.
  • Potlood: onmisbaar voor het noteren van afmetingen en het markeren waar gesneden of gezaagd moet worden.
  • Aandrukroller: voor het goed aandrukken van de vloer en het verwijderen van luchtbellen.
  • Plinten: voor een nette afwerking langs de randen van je kamer.
  • Lijm of klik-systeem: afhankelijk van het type pvc vloer dat je kiest, heb je lijm nodig of kies je voor een klik-systeem.
  • Meetgereedschap: een rolmaat is essentieel voor het opmeten van je ruimte.
Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.
Een man is bezig met een pvc vloer leggen

Stappenplan: pvc vloer leggen

Het leggen van een pvc vloer vereist zorgvuldige planning en precisie, maar met de juiste aanpak en hulpmiddelen kun je een resultaat bereiken waar je trots op zult zijn. In onderstaand stappenplan kijken we naar het leggen van pvc over een oude vloer én naar het leggen op een ondervloer. Volg deze stappen om je pvc vloer correct te installeren:

Voorbereiden van de ondergrond

De voorbereiding van de ondergrond is cruciaal omdat een vlakke, stabiele basis essentieel is voor de duurzaamheid en het uiterlijk van de pvc vloer. Je voorkomt hiermee problemen die de levensduur verkorten, zoals oneffenheden of vocht.

  1. Inspecteer de ondergrond: begin met een grondige inspectie van de ondergrond om er zeker van te zijn dat deze vlak, schoon en droog is. Gebruik een waterpas om te controleren op oneffenheden en een vochtmeter om het vochtgehalte te meten. Verwijder stof, vuil, en olieachtige substanties die de hechting kunnen beïnvloeden. Als je oneffenheden vindt of als de ondergrond beschadigd is, moeten deze eerst aangepakt worden voordat je verder gaat.
  2. Egaliseren: voor een perfect vlakke ondergrond kan het nodig zijn de vloer te egaliseren. Dit doe je door eerst eventuele gaten en scheuren op te vullen met een geschikt vulmiddel. Vervolgens breng je een egalisatiemiddel aan over de gehele oppervlakte om een glad en egaal oppervlak te creëren. Het egalisatiemiddel moet gelijkmatig met een spaan of troffel verspreid worden en daarna de tijd krijgen om volledig te drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Ondervloer leggen: een ondervloer is niet alleen belangrijk voor isolatie, maar helpt ook om kleine oneffenheden op te vangen en kan bijdragen aan de levensduur van je pvc vloer. Rol de ondervloer uit over de geëgaliseerde ondergrond en snijd deze op maat, zorg ervoor dat je bij het leggen van de stroken ondervloer geen overlappingen hebt. In sommige gevallen kan het nodig zijn de ondervloer vast te lijmen of te bevestigen, afhankelijk van het type ondervloer en de instructies van de fabrikant.

Het opmeten en snijden van de pvc stroken of tegels

Voordat je begint met het leggen van de pvc vloer, is het essentieel om een duidelijk plan te hebben voor hoe de stroken of tegels geplaatst moeten worden. 

  1. Plan je patroon: denk na over het patroon waarin je de pvc wilt leggen. Populaire opties zijn een visgraat patroon, een rechte legging, of een diagonale legging. Overweeg de vorm en grootte van de ruimte bij het kiezen van je patroon; sommige patronen kunnen een ruimte groter laten lijken. Gebruik papier of een digitaal ontwerpprogramma om een schets te maken van hoe de vloer eruit moet komen te zien. 
  2. Meten en markeren: met je plan in gedachten, begin je met het meten van de ruimte en de pvc-stroken of tegels om te bepalen waar snedes nodig zijn. Gebruik een rolmaat voor nauwkeurige metingen en een potlood om te markeren waar je moet snijden of zagen. Als je tegels in een specifieke vorm moet snijden om rond obstakels zoals pijpen of hoeken te passen, maak dan een mal met karton om de exacte vorm over te brengen op de tegel.
  3. Snijden of zagen: voor rechte sneden, plaats een liniaal of een rechte plank als geleider langs de snijlijn en gebruik een scherp stanleymes. Oefen stevige druk uit om een diepe inkeping te maken en buig de strook voorzichtig om deze langs de snijlijn te breken. Voor complexere vormen of nauwkeurige uitsneden, gebruik je een decoupeerzaag met een fijn zaagblad geschikt voor pvc. Zorg ervoor dat je zaagt met een stabiele hand en volg de markeringen nauwkeurig voor een nette snede. Het is ook aan te raden om tijdens het zagen een veiligheidsbril te dragen om je ogen te beschermen.

Optie 1: Het leggen van een pvc vloer over een bestaande vloer

Als je de pvc vloer legt over een oude vloer, zoals een bestaande tegelvloer, dan kun je onderstaande stappen volgen. 

  1. Controleer de bestaande vloer: controleer op losse planken, uitstekende spijkers, of andere onregelmatigheden die de stabiliteit van de nieuwe vloer kunnen beïnvloeden. Gebruik een waterpas om te controleren op grote oneffenheden en maak indien nodig de vloer vlak. Het is essentieel dat de ondergrond stabiel en vlak is voor een succesvolle installatie.
  2. Reinigen: een schone ondergrond is cruciaal voor een goede hechting van de nieuwe vloer. Begin met het verwijderen van stof, vuil, en eventuele olie- of vetvlekken. Je kunt hiervoor een geschikte vloerreiniger gebruiken. Zorg ervoor dat de vloer volledig droog is voordat je verder gaat met het leggen van de pvc vloer.
  3. Leggen: start met het leggen van de pvc vloerdelen volgens het vooraf geplande patroon. Begin altijd aan de kant van de kamer die het verst van de deur ligt, en werk naar de deur toe. Dit zorgt ervoor dat je de ruimte niet inloopt op de pas gelegde vloer. Houd rekening met uitbreiding en krimp door rondom een kleine ruimte (expansievoeg) vrij te laten tussen de vloer en de muur. Deze ruimte kan later afgedekt worden met plinten. Bij het leggen van klik pvc zorg je ervoor dat elke plank of tegel stevig in de vorige klikt, en bij plak pvc dat de lijm gelijkmatig is aangebracht en de tegel stevig op zijn plaats wordt gedrukt.

Optie 2: Het plaatsen van pvc op een ondervloer 

Het plaatsen van een nieuwe pvc vloer op de juiste ondervloer gaat als volgt: 

  1. Pvc vloer verlijmen: breng een speciale pvc lijm aan op de ondergrond met een lijmkam. Leg de pvc-stroken of tegels op de lijm volgens het vooraf geplande patroon. Druk ze stevig aan en rol over de gelegde vloer om luchtbellen te verwijderen en een optimale hechting te garanderen. Wacht met het belasten van de vloer tot de lijm volledig droog is, volgens de droogtijd aangegeven door de fabrikant.
  2. Klik pvc vloer leggen: leg een ondervloer neer voor isolatie. Begin bij de langste muur van je ruimte en klik de pvc-stroken of tegels in elkaar, rij voor rij, terwijl je een expansievoeg van ongeveer 5 tot 10 mm vrijhoudt langs de muren. Gebruik indien nodig een rubberen hamer om de delen zonder beschadiging stevig in elkaar te klikken. Ga door totdat de gehele vloer bedekt is.

Afwerking en onderhoud van de pvc vloer

Tot slot zorg je voor de juiste afwerking voor een mooi eindresultaat en het onderhoud om het beste resultaat te behouden. 

  1. Plinten plaatsen: meet de lengtes van de muren en zaag de plinten op maat, rekening houdend met hoeken van 45 graden voor een nette afwerking in de hoeken. Bevestig de plinten aan de muur met een geschikte montagekit of spijkers specifiek voor plint bevestiging. Zorg ervoor dat de plinten niet te strak tegen de pvc vloer aandrukken om ruimte voor uitzetting te behouden.
  2. Schoonmaken: gebruik een zachte bezem of stofzuiger voor los vuil en reinig de vloer vervolgens met een vochtige dweil en een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor pvc vloeren. Vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen of te veel water, aangezien dit de vloer kan beschadigen.
  3. Onderhoud: volg de aanbevelingen van de fabrikant voor het schoonmaken en onderhouden van je vloer. Dit kan inhouden dat je de vloer regelmatig stofzuigt of veegt en vlekken onmiddellijk schoonmaakt om permanente verkleuring te voorkomen. Gebruik viltjes onder meubels om krassen op de vloer te voorkomen en vermijd direct zonlicht voor lange perioden om verkleuring te minimaliseren.

Pvc vloer laten leggen door Homedeal

Het zelf leggen van een vloer kan een lonende ervaring zijn, maar er zijn situaties waarin het inschakelen van een vakspecialist de beste keuze is. Vakspecialisten, zoals de vloerspecialisten die aangesloten zijn bij Homedeal, brengen een schat aan ervaring en kennis met zich mee. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je pvc vloer perfect gelegd wordt. 

Voordelen

Enkele voordelen van het kiezen voor professionele installatie zijn:

  • Deskundigheid: fouten tijdens het installatieproces kunnen leiden tot extra kosten en vertragingen. Vakspecialisten zorgen voor een foutloze installatie.
  • Tijdsefficiënt: met hun ervaring kunnen professionele vakspecialisten het project vaak veel sneller gedaan krijgen dan mensen die hier geen ervaring mee hebben.
  • Garantie: veel professionele vloerspecialisten bieden garantie op hun werk, waardoor je gerust kunt zijn over de kwaliteit en duurzaamheid van je vloer.

Wat zijn de kosten van een pvc vloer inclusief egaliseren en leggen?

De kosten voor een pvc vloer, inclusief egaliseren en leggen, liggen gemiddeld tussen de € 45 en € 75 per m². Voor een exacte prijsopgave raden we je aan om gratis en vrijblijvend vloer offertes aan te vragen via onderstaande knop. 

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Kan je zelf een pvc vloer leggen?

Zeker met de juiste voorbereiding en gereedschappen is het mogelijk om zelf een pvc vloer te leggen. Wil je ervan verzekerd zijn dat het goed gebeurd? Dan raden we je aan om een vakspecialist in te schakelen. 

Wat moet er onder een pvc vloer?

Een goede ondervloer is belangrijk onder een pvc vloer voor isolatie en om kleine oneffenheden op te vangen. Dit zorgt voor een stabiele basis en verlengt de levensduur van je vloer. Het is daarnaast ook mogelijk om de vloer over je bestaande vloer te leggen zoals een bestaande tegelvloer. 

Hoe moeilijk is het om een pvc vloer te leggen?

Het leggen van een pvc vloer kan variëren in complexiteit, afhankelijk van de specifieke productkeuze (plak pvc versus klik pvc) en de staat van de ondergrond. Met geduld, de juiste hulpmiddelen, en een duidelijk stappenplan is het een haalbare taak voor de doe-het-zelver.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden