De beste aannemer deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Aannemer 15 ultieme bespaartips voor jouw verbouwing

15 ultieme bespaartips voor jouw verbouwing

Of je alleen je badkamer laat opknappen of de hele begane grond, een verbouwing loopt al snel flink in de papieren. Veel mensen denken daarom dat een verbouwing per definitie duur is. Toch zijn er een aantal dingen te doen waardoor je bespaart op je verbouwing. Hoe je dit doet? Bekijk onderstaand de ultieme bespaartip lijst.

1. Start met een goede planning

Een goede voorbereiding is bij een verbouwing belangrijk. Hierdoor weet je wat er allemaal moet gebeuren en voorkom je onvoorziene kosten. Neem het volgende mee in je planning:

 • Omschrijving van de werkzaamheden
 • Te gebruiken materialen
 • Tijdsbestek per project
 • Totale tijdsbestek
 • Budget per project

Door je planning in een overzichtelijk schema te zetten, maak je het voor jezelf makkelijker. Vraag vakspecialisten hoe lang ze bezig zijn met hun onderdeel van de verbouwing, waardoor je je planning eenvoudig invult. Vraag ze daarnaast ook direct waar ze in jouw plan mogelijkheden zien om te besparen, zij zitten tenslotte al jaren in het vak.

2. Vergelijk meerdere offertes

Voordat je met vakspecialisten in zee gaat, is het verstandig om verschillende offertes aan te vragen. Doordat er veel concurrentie op de markt is lopen de prijzen voor hetzelfde project compleet uiteen, dit kan zelfs oplopen tot wel 40%. Kortom, vergelijken loont en de eenvoudigste manier om dit te doen is door meerdere offertes te vergelijken. Let bij het vergelijken van de offertes op:

 • Hoe is de prijsberekening: per uur, per m2, vaste prijs, richtprijs?
  • Vaste prijs is het beste of een richtprijs waarvan bijvoorbeeld maximaal 10% mag worden afgeweken. Een prijs per uur kun je niet goed controleren, mocht de vakspecialist een foutje maken dan kan dit worden meegenomen in het uurtarief.
 • Wordt er in de offerte gebruik gemaakt van stelposten?
  • Stelposten zijn onderdelen waarvan de prijs nog niet volledig gegeven kan worden.
 • Is de btw inbegrepen?
 • Zijn extra kosten inbegrepen?
  • Denk aan afvoerkosten, een opmeet service, steigers en voorrijkosten.
 • Wat is de betalingswijze in termijnen?
  • Betaal nooit meer dan 50% vooraf (vaak nodig om alvast materialen aan te kopen), deel de betaling bijvoorbeeld op in drie of vier termijnen en bewaar de laatste 10% voor wanneer alles klaar is en je tevreden bent.
 • In hoeverre is de offerte nog flexibel qua prijsveranderingen?

Bij Homedeal vraag je eenvoudig en gratis offertes aan bij verschillende vakspecialisten. Je ontvangt met één aanvraag meerdere vrijblijvende offertes, waarna je begint met het vergelijken. Zo kies je voor de specialist met het aantrekkelijkste aanbod voor jou.

Offerte aannemer

3. Verdiep je voorafgaand in de gemiddelde prijzen voor een betere onderhandelingspositie

Om de offertes goed te kunnen beoordelen is het verstandig om een goed beeld te krijgen van de prijzen.Ga op internet op zoek naar artikelen over jouw project en kijk naar gemiddelde prijzen. Ook zijn er online veel tools waarmee je een indicatie van de kosten van jouw project berekent. Zo heb je een richtprijs in je hoofd en weet je wat je kan verwachten. Weet je een beetje wat de prijzen zijn op de markt, dan sta je sterker in onderhandelingen, want er valt altijd te onderhandelen over de prijs.

4. Check subsidies

Ga jij je woning verduurzamen? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor subsidies. De overheid is erg bezig met het verduurzamen van het land en er is dan ook geld vrijgemaakt voor subsidies. Deze zijn soms landelijk, maar verschillen soms ook per gemeente. Zo is het verduurzamen van je huis een stuk aantrekkelijker en goedkoper. Met een duurzaam huis verhoog je ook nog eens de verkoopwaarde van je huis.

 

5. Ga slim om met materialen

De materialen die gebruikt worden in je verbouwing, bepalen voor een groot deel de totale kosten. Door materialen opnieuw te gebruiken, bespaar je flink op de materiaalkosten. Vaak zijn materialen met wat aandacht weer op te lappen en daardoor nog goed te gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tegels, planken, balken en deuren. Let er wel op dat de materialen nog een flink aantal jaren mee gaan. Als je ze over een aantal jaar weer moet vervangen, is het alleen maar duurder om materialen te hergebruiken.

Materialen zijn niet altijd te hergebruiken en soms zijn nieuwe materialen dan ook noodzakelijk. Het is dan aan te raden om materialen in te kopen via een aannemer. De aannemer krijgt kortingen op materialen die jij als consument niet krijgt. Vraag aan je aannemer of dit mogelijk is en een indicatie van de korting.

6. Help mee

Een gemakkelijke manier om te besparen op de kosten van je verbouwing is natuurlijk door een deel zelf te doen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • het voorbereiden van de verbouwing door bijvoorbeeld het sloopwerk (deels) zelf te doen;
 • puin zelf af te voeren;
 • door voorbereidingen te treffen zodat de vakspecialist enkel komt voor het daadwerkelijke werk.

Zorg voor goede afspraken met de vakspecialist, zodat hier geen misverstanden over ontstaan. Maak een lijst met de werkzaamheden die je zelf uitvoert en stuur deze mee bij het aanvragen van de offerte.

Bespaartips aannemer

7. Houd rekening met duurzame maatregelen

Veel mensen hebben niet echt een beeld bij het woord ‘duurzaam’, alleen het beeld dat het duur is. Maar is dit beeld terecht? Nee. Alle duurzame beslissingen die je maakt, zorgen er uiteindelijk voor dat je energierekening omlaag gaat. Hiervoor moet je eerst wat investeren, maar dit bedrag verdien je binnen een aantal jaren terug. Daarna is alles wat je bespaart pure winst. Met het verduurzamen van je huis verbeter je het energielabel van je huis en verhoog je, zoals je eerder las, de verkoopwaarde van je huis.

Hoe maak je je huis duurzamer? Bekijk hieronder een aantal voorbeelden:

8. Vraag je buren of zij ook interesse hebben in het project

De kans is groot dat de buren een huis uit hetzelfde jaartal hebben en misschien ook wel toe zijn aan de verbouwing waar je mee bezig bent. Vakspecialisten werken vaak met een kwantumkorting als ze meerdere projecten op een locatie kunnen doen, dit is tenslotte voor hen ook handiger. Vraag daarom aan buren of zij ook interesse hebben in het project. Zo geniet je beide van een aantrekkelijke korting.

9. Betaal de verbouwing vanuit je hypotheek

Overweeg om de verbouwing te financieren vanuit je hypotheek. Hierdoor zijn de verbouwkosten vaak aftrekbaar.

10. Kies voor een vakspecialist in de omgeving

Ga jij voor een vakspecialist bij jou uit de regio, dan is de kans groot dat je geen voorrijkosten hoeft te betalen. Komt de specialist verder uit het land, dan zijn dit toch weer extra kosten die erbij komen. Het bedrag verschilt per vakspecialist maar is gemiddeld rond de € 0,25 per kilometer. Een ander voordeel is dat de vakspecialist uit de regio een reputatie hoog te houden heeft.

11. Check of je een bouwvergunning nodig hebt

Controleer of je verbouwing voldoet aan de regelgeving. Voor sommige verbouwingen is namelijk een bouwvergunning nodig die je van tevoren moet aanvragen. Doe je dit niet, dan kan dit je veel geld kosten. Vraag de vergunning op tijd aan, dit duurt gemiddeld tussen de 5 en 13 weken.

Voor iedere verbouwing zijn er uitzonderingen waardoor je toch geen vergunning nodig hebt, neem dit altijd mee in je overweging om je ontwerp iets aan te passen om zo kosten te besparen.

12. Hou rekening met het seizoen

In de seizoenen dat er minder vraag is naar een bepaald project, liggen de prijzen altijd een stuk lager. De vakspecialist wilt tenslotte het hele jaar aan het werk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van je cv-ketel in de zomer en het laten doen van je schilderwerk in de winter door een winterschilder.

13. Ga voor prefab in plaats van maatwerk

Zoals je je kan voorstellen is het op maat maken van iets duurder dan een prefab product dat in de fabriek door machines in elkaar wordt gezet in groten getale. Dit is ook zo bij je verbouwing. Ga daarom bijvoorbeeld voor een prefab dakkapel in plaats van een op maat gemaakte. Hiermee bespaar je aanzienlijk geld en de kwaliteit is vaak gelijk.

Aannemer woning

14. Zet alle afspraken zwart op wit

Voorkom onverwachte verrassingen door alle afspraken die je maakt zwart op wit te hebben. Zo weten jij en de vakspecialist precies wie waar aan toe is. Mocht er een conflict ontstaan, dan kan je altijd terugvallen op de gemaakte afspraken waar jullie beide akkoord mee zijn gegaan. Zet daarom samen met de vakspecialist altijd op papier een handtekening. Dit kan bijvoorbeeld allemaal meegenomen worden op de definitieve offerte en/of in een verbouwingsovereenkomst. Belangrijke onderdelen zijn:

 • Omschrijving werkzaamheden en materialen
 • Prijs
 • Betalingstermijnen
 • Startdatum
 • Uitvoeringsduur of opleveringsdatum
 • Garanties
 • Indien nodig, ontbindende voorwaarden (bijvoorbeeld bij de aanvraag van een vergunning of een financieringsvoorbehoud)

15. Goedkoop is vaak duurkoop

Tot slot, er zijn in Nederland flink wat klusbedrijven die hun diensten tegen een hele lage prijs aanbieden. Dit zijn vaak klusbedrijven uit Oost-Europa die zeven dagen per week werken. Hoewel dit een aantrekkelijke deal lijkt, geldt hier vaak het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’. Is het opgeleverde werk niet naar wens, dan heb je pech en kost het jou extra geld om het door een erkend bedrijf te laten herstellen. Overige nadelen zijn:

 • geen zekerheid dat gemaakte afspraken worden nagekomen, een eventueel contract heeft vaak geen gelding bij de rechter;
 • bij lekkage, brand of andere schade kan de verzekeraar een schadeclaim geheel of gedeeltelijk afwijzen;
 • heb je dakpannen laten vervangen, maar is er een dakpan los gekomen en op het hoofd van de buurvrouw gekomen, dan is de kans groot dat de aansprakelijkheid bij jou terecht komt;
 • geen garantie.

Aan de slag!

Nu je alles weet over het besparen op je verbouwing, is het tijd om aan de slag te gaan. Vraag bij Homedeal eenvoudig offertes aan van verschillende vakspecialisten. Heb je de offertes ontvangen? Ga aan de slag met het vergelijken van de offertes en bepaal welke vakspecialist de beste prijs biedt voor jouw verbouwing. Voordat je het weet geniet je van het prachtige resultaat van de verbouwing tegen een mooie prijs.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden