De beste aannemer deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Aannemer Aanbouw

Aanbouw

Minimale kosten
€ 13.000
Gemiddelde kosten
€ 23.000
Maximale kosten
€ 50.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 19.000 - € 27.000

Ben je van plan je woonruimte uit te breiden met een aanbouw, maar heb je nog geen goed beeld bij de kosten? Op Homedeal vind je duidelijke prijsinformatie, waardoor je niks over het hoofd ziet en een weloverwogen keuze maakt.

Kosten | Prijsvoorbeelden | Prijsopbouw | Keuzes | Gratis offertes aanvragen

Wat kost een aanbouw?

De gemiddelde kosten voor een aanbouw liggen rond de € 16.000 – € 25.000, inclusief materialen en montage. Wat invloed heeft op de aanbouw kosten: breedte/diepte, prefab (kant-en-klaar)/maatwerk en de materiaalsoorten zoals bakstenen/aluminium of dubbel glas/hr++ glas.

Zie onderstaande de diverse aanbouw prijzen voor het meest gekozen formaat aanbouw (5 meter breed, 3 meter diep).

Prefab (kant-en-klaar)Maatwerk
Standaard€ 16.000 - € 20.000€ 19.000 - € 23.000
Klassiek/modern€ 18.000 - € 22.000€ 21.000 - € 25.000

Vind de beste specialist

Er zijn tientallen specialisten die jouw huis graag voorzien van een aanbouw. Jij bent natuurlijk op zoek naar een betrouwbare specialist met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Hoe vind je die? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 6 betrouwbare specialisten in jouw regio. De offertes ontvang je binnen 48 uur. Door het vergelijken van de offertes vind je binnen een mum van tijd de beste specialist voor jouw project. Door deze simpele handeling bespaar je tot wel 40% op de kosten van een aanbouw. Dat is snel verdiend.

wat kost een aanbouw

Prijsvoorbeelden

In de prijzentabel zie je de gemiddelde prijzen van een aanbouw. Natuurlijk hangt de exacte prijs af van jouw wensen. Ga jij voor de voordeligste prijs of wil je de meest luxe aanbouw? De volgende situaties geven je een goed beeld van de kosten voor jouw aanbouw:

De goedkoopste keuze:
Het meest voordelig is de keuze voor een standaard prefab aanbouw zonder enige extra’s, waarbij de minimale afwerking is uitgevoerd. De prijs voor dit type aanbouw ligt tussen € 16.000 en € 18.000. Dit is natuurlijk wel inclusief de plaatsing van de aanbouw.

De meest praktische keuze:
Wil je zelf niet te veel werk aan de aanbouw hebben? Een aanbouw op maat in de moderne stijl is een verstandige keuze. Als je hiervoor kiest, inclusief de afwerking en electra, ligt de aanbouw prijs tussen de € 21.000 en € 25.000.

De meest luxe keuze:
Als je kiest voor een grote, moderne aanbouw op maat met alles erop en eraan, zullen de kosten richting de € 50.000 gaan. Hierbij inbegrepen zijn dan ook accessoires als luxe kozijnen, elektra, vloerverwarming en een schuifpui.

Waar wordt je geld aan besteed?

aanbouw keuken

Je ziet dat ongeveer 60% van de prijs voor een aanbouw bestaat uit materiaalkosten. Dit betekent dat de keuzes die je maakt een behoorlijke invloed hebben op de prijs. Van de prijs komt 2% door de voorrijkosten. De overige 38% zijn arbeidskosten. Op de arbeidskosten valt te besparen omdat de specialisten verschillende tarieven hanteren. Vraag meerdere offertes aan om de arbeidskosten te vergelijken.

Wat zijn prijsbepalende keuzes?

Aanbouw prijzen zijn afhankelijk van de volgende keuzes:

Keuze 1: Formaat

Het formaat aanbouw dat je kiest is grotendeels afhankelijk van je huis en de positie van de aanbouw. De meeste mensen kiezen voor een breedte evenredig aan het huis voor een optimaal resultaat. Met als uitgangspunt het meest gekozen formaat, kan je zelf uitrekenen hoeveel een basis aanbouw gaat kosten:

  • Breedte: Per 0,5 meter meer of minder breedte verandert de prijs met € 1.000. Aan de breedte zit een maximum van 10 tot 12 meter breed. Vind je het zonde om de tuin met een groot stuk te verkleinen? Dan is de keuze voor meer breedte een goede tussenweg tussen meer ruimte in huis en een tuin van mooie omvang.
  • Diepte: Voor 0,5 meter meer of minder diepte ligt de prijs rond € 1.300. Een halve meter lijkt weinig, maar dit levert je gelijk een ruimer huis op en daarnaast kan de waarde van de woning ook nog eens omhoog gaan. Ervan uitgaande dat de breedte zoals in de meeste gevallen groter is, zal 0,5 meter diepte meer effectieve woonruimte opleveren dan een extra 0,5 meter breedte.

Aanbouw woning

Keuze 2: Prefab of maatwerk

De manier van bouwen is een belangrijk onderdeel van de prijs. Daarom is het slim om daar goed over na te denken voor je een van beide kiest.

  • Prefab: Hierbij wordt de aanbouw opgeleverd in de fabriek van het bedrijf. Daarna wordt deze in z’n geheel verplaatst naar je woning. Omdat het bouwen in de fabriek gebeurt, kan het je ongeveer € 2.000 schelen in vergelijking met een aanbouw op maat. Daarnaast is een prefab aanbouw in korte tijd neergezet, waardoor je bespaart op de arbeidskosten.
  • Maatwerk: Een aanbouw op maat wordt op locatie gebouwd. Het voordeel van maatwerk is dat jouw wensen en eisen makkelijker doorgevoerd worden dan bij prefab, omdat er nog niks vast staat. Wanneer je specifieke wensen hebt is maatwerk de manier om je eigen, unieke aanbouw te verkrijgen.

Keuze 3: Deuren en ramen

In jouw aanbouw passen meerdere soorten deuren en ramen. Deze keuze heeft veel invloed op de sfeer die de extra woonruimte gaat uitstralen.

  • Dakraam: Heb je de voorkeur voor meer licht in huis of kijk je ‘s avonds graag naar de sterren? Een dakraam is de oplossing. De keuze is tussen een lessenaar en een zadel dakraam. De meerprijs van een dakraam is ongeveer € 2.500. Voor een specialist is het plaatsen van een dakraam geen enkel probleem.
  • Ramen: Voor meer licht en een leuk uitzicht naar buiten dient je aanbouw ramen te hebben. Een standaard aanbouw bevat al een raam, maar meer licht verkrijg je al snel door een extra raam te laten plaatsen voor ongeveer € 1.000 extra.
  • Tuindeur: Een tuindeur is een standaard optie bij een aanbouw. Behalve dat er een extra in- en uitgang is, creëert een tuindeur ook meer licht. Dit zorgt voor een prettigere leefruimte.
  • Schuifpui: Veel mensen kiezen liever voor een schuifpui. Hierdoor komt vaak meer licht naar binnen en het geeft een meer ruimtelijk gevoel. Dit alles is te krijgen met een extra investering van zo’n € 1.000.

Keuze 4: Heipalen

Het is niet altijd nodig, maar soms moet je heipalen gebruiken voor een goede fundering van je aanbouw. Laat je altijd inlichten door een specialist op dit gebied om problemen in een later stadium te voorkomen. Heipalen kosten zo’n € 1.500 per twee stuks.

Keuze 5: Extra opties

Voor een aanbouw zijn er ook opties die niet per se noodzakelijk zijn, maar misschien wel op jouw wenslijstje staan. Deze opties zijn meegenomen in het berekende gemiddelde:

OptieGemiddelde meerprijs
Geveldoorbraak€ 3.000
Stucwerk€ 1.000
Elektra€ 450
Centrale verwarming (incl. radiator)€ 1.000
Aftimmerwerk€ 300

Vind de beste deal

Ben je al zeker van je zaak of wil je toch meer informatie hebben? Vraag dan nu bij Homedeal gratis en vrijblijvend offertes aan van specialisten bij jou in de regio. Binnen 2 dagen heb je de informatie die je nodig hebt, zodat jij de beste keuze kan maken. Vul het formulier in en bespaar tot wel 40% op de uiteindelijke kosten voor een aanbouw.

Homedeal Bespaartips

Vergunningvrij bouwen

Laat je de aanbouw aan de achterkant van je huis bouwen, dan kan dat vergunningvrij. Zo bespaar je tijd en geld. Het is dus verstandig om goed na te denken over de locatie van de aanbouw.

Wees gedetaillleerd

Tijd investeren in het uitdenken van je project loont. Bied je een gedetailleerde beschrijving aan bedrijven, dan zullen de offertes veel specifieker en makkelijker te vergelijken zijn. Maak keuzes voor indeling, materialen, afwerking, verwarming etc.

Is beton en steen noodzakelijk?

Controleer of een aanbouw van steen en beton echt noodzakelijk is voor jouw huis. Voor vele huizen volstaat een geraamte van houten balken. Dit levert een forse besparing op.

Voor de doe-het-zelver

Ben jij een handige doe-het-zelver en vind je het niet erg de handen uit de mouwen te steken? Kies dan voor een casco aanbouw. Hierbij wordt de aanbouw waterdicht en inclusief deuren en ramen afgeleverd, maar alle overige afwerking, zoals stuc- en timmerwerk, is een taak voor jezelf.

Kies een alternatief

Een serre is een betaalbaar alternatief voor een aanbouw. Aanbouw prijzen liggen vaak duizenden euro’s hoger dan die van een serre. Een basis serre is al verkrijgbaar vanaf € 7.000.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden