De beste rolluiken deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Rolluiken Rolluiken plaatsen

Rolluiken plaatsen

Om te voorkomen dat je rolluik scheef en ondersteboven voor je raam hangt is enige kennis vereist. Wij helpen je graag met handige tips voor het plaatsen van je rolluiken. Ben je geboren met twee linkerhanden? Dan helpt een specialist je uit de brand, lees hier wat dat kost.

Prijzen rolluiken plaatsen

Bekijk onderstaand kostenoverzicht om een indicatie te krijgen van de prijs voor het aanschaffen en plaatsen van je rolluik.

OnderdelenGemiddelde prijs per rolluik, incl. btwOpmerking
Rolluik€ 100 - € 600Materiaalkeuze van het rolluik en de afmetingen beïnvloeden de prijs
Bediening€ 30 - € 250Van handmatige tot elektrische bediening
Montage€ 100 - € 250Bij meerdere rolluiken daalt de prijs per rolluik
Totaal € 230 - € 1.100
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Wil je meer prijsinformatie over (het plaatsen van) rolluiken? Bekijk onze prijsgids: Rolluiken prijzen.

Zelf doen of uitbesteden?

Het plaatsen van een rolluik is een zwaar karwei. Bedenk je goed dat je lange tijd een rolluik omhoog moet houden op een ladder, moet oppassen dat je je gevel of kozijnen niet beschadigd, je het rolluik niet beschadigd want dan kan de garantie komen te vervallen. Ook moet je bij elektrische bediening enige kennis hebben over het aansluiten van elektra, neem deze punten in overweging bij je beslissing of je zelf je rolluik gaat plaatsen of dit laat doen.

Zelf rolluiken plaatsen

Wanneer je ervoor kiest het rolluik zelf te plaatsen, lees dan de volgende 5 stappen die je helpen bij het plaatsen van je rolluik.

Stap 1: Op welke manier wil je rolluiken plaatsen?

Voordat je de maten op gaat meten moet je voor ogen hebben op welke manier je het rolluik wilt plaatsen. Lees hieronder de 2 manieren:

Montage op de muur: Bij montage op de muur wordt het frame op de muur geplaatst. Vanuit je huis zie je niet dat er een rolluik aan de buitenkant van het raam is bevestigd.

Montage op het kozijn: Bij montage op het kozijn wordt het frame van het rolluik binnen de muren geplaatst. Het rolluik is minder zichtbaar van buitenaf.

Stap 2: Hoe lees je de juiste maten af?

Lees hoe je voor beide montage mogelijkheden de juiste maten afleest.

Montage op de muur:

Let op: Houd er rekening mee dat de gebruikte maten een gemiddelde zijn. Ga altijd bij je rolluik aanbieder na welke maten van toepassing zijn voor jouw rolluik.

 • Meet allereerst nauwkeurig de buitenmaten van je kozijnen op, dit is de afstand van muur tot muur. Doe dit voor zowel de breedte als de hoogte van het raam.
 • Tel bij de breedte altijd een aantal cm op, deze centimeters zijn de breedte van de zijgeleiders die op de muur worden bevestigd.
 • Kijk of de ruimte boven het raam groot genoeg is voor het plaatsen van de omkasting van je rolluik. Is dit niet het geval, dan blokkeert de omkasting het open en dichtgaan van de ramen.

Montage op het kozijn:

Let op: Houd er rekening mee dat de gebruikte maten hieronder een gemiddelde zijn. Ga altijd bij je rolluik aanbieder na welke maten van toepassing zijn voor jouw rolluik.

 • Meet allereerst nauwkeurig de buitenmaten van je kozijnen op, dit is de afstand van muur tot muur. Doe dit voor zowel de breedte als de hoogte van het raam.
 • Verminder zowel de breedte als hoogte maten met enkele cm. Je muren zijn namelijk niet overal recht, met deze marge voorkom je dat het rolluik niet past of knelt.

Stap 3: Houd rekening met de bediening

Elektrische bediening is uiteraard lastiger te monteren dan handbediening. Standaard worden rolluiken geleverd met een bandopwinder. Deze bediening is geschikt voor rolluiken met een maximale grootte van 4 vierkante meter. Voor grotere maten is het aan te raden om je rolluik te plaatsen met elektrische bediening. Om te weten op welke manier je de bediening van jouw rolluik plaatst, is het verstandig hiervoor een online handleiding te raadplegen of te informeren bij de aanbieder van je rolluik. Lees meer over elektrische bediening in: Elektrische rolluiken prijzen.

Stap 4: Hoe monteer je het rolluik?

De instructies voor het plaatsen van je rolluik op de muur of je kozijn verschillen. Lees hieronder hoe je stapsgewijs te werk gaat. De gebruikte maten zijn een gemiddelde in veelvoorkomende situaties.

Montage op de muur:

 • Begin met het tekenen van de gaten die geboord moeten worden op de geleiders van je rolluik. Teken het eerste gat op gemiddeld 15 cm van het uiteinde van de geleider. Vervolgens teken je om de 40 cm nog een gat. Teken de gaten op het dichte gedeelte van de geleider.
 • Boor de gaten met een diameter van gemiddeld 5 mm.
 • Daarna boor je de gaten aan de voorkant tot een diameter van gemiddeld 10 mm, zodat de kop van de schroef hier door heen kan.
 • Schuif vervolgens de geleiders op de omkasting. Plaats het rolluik op de plek waar het rolluik bevestigd moet worden. Teken de gaten van de geleiders af op de muur en ook op de plek waar de omkasting bevestigd moet worden.
 • Boor gaten in de muur met een diameter van gemiddeld 8 mm zodat je hier een plug in kunt stoppen.
 • Boor vervolgens een gat door de muur voor de bediening van het rolluik. Voor een bandopwinder is dat een gat met een diameter van gemiddeld 22 mm en voor elektrische bediening gemiddeld 10 mm. Boor altijd van buiten naar binnen, zodat het gat op de juiste plaats uitkomt. Houd bij het boren van het gat rekening met mogelijk buizen die in de buitenmuur lopen.
 • Trek het band of de elektrische kabel door het gat naar binnen en monteer het rolluik op de juiste plaats.
 • Controleer of het rolluik waterpas hangt en schroef de geleiders vast in de pluggen. Draai de schroeven goed aan en dek de gaten af met afdekdopjes.
 • Je rolluik is nu bevestigd.

Montage op het raam:

 • Begin met het tekenen van de gaten die geboord moeten worden op de geleiders van je rolluik. Teken het eerste gat op gemiddeld 15 cm van het uiteinde van de geleider. Vervolgens teken je om de gemiddeld 40 cm nog een gat. Teken de gaten op het dichte gedeelte van de geleider.
 • Boor de gaten met een diameter van gemiddeld 5 mm.
 • Daarna boor je de gaten aan de voorkant tot een diameter van gemiddeld 10 mm, zodat de kop van de schroef hier door heen kan.
 • Teken het gat waar de bedieningskabel doorheen gaat op het kozijn.
 • Boor vervolgens een gat door het kozijn voor de bediening van het rolluik. Voor een bandopwinder is dat een gat met een diameter van gemiddeld 20 mm en voor elektrische bediening gemiddeld 10 mm. Boor altijd van buiten naar binnen, zodat het gat op de juiste plaats uitkomt. Houd bij het boren van het gat rekening met mogelijk buizen die in de buitenmuur lopen.
 • Trek de band of elektrische kabel naar binnen en hang het rolluik op de juiste plaats.
 • Controleer of je rolluik waterpas hangt en schroef de schroeven door de gaten in de geleiders in het kozijn. Dek tot slot de gaten af met afdekdopjes.
 • Je rolluik is nu bevestigd.

Liever je rolluik laten plaatsen?

Heb je weinig kluservaring en wil je zeker weten dat je rolluik goed geplaatst wordt, dan is het verstandig om dit project uit handen te geven aan een specialist. Lees hieronder de gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van je rolluik.

Montage Gemiddelde meerprijsOpmerking
Inmeten rolluik€ 40Prijs verschilt per aanbieder
Montage 1 rolluik€ 150Prijs verschilt per aanbieder
Montage 2 rolluiken€ 250Prijs verschilt per aanbieder

Vind de beste deal

Je hebt nu gelezen hoeveel het laten plaatsen van een rolluik gemiddeld kost. Wil je weten wat de kosten specifiek voor jouw situatie zijn? Vraag dan geheel gratis en vrijblijvend tot wel 6 offertes aan van aanbieders bij jou uit de buurt. Binnen 48 uur ontvang je de prijsinformatie. Wist je dat je door diverse aanbieders te vergelijken tot wel 40% kan besparen? Doe hier je voordeel mee en vindt eenvoudig de beste deal.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden