De beste architect deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Architect Kosten architect

Kosten architect

Minimale kosten
€ 400
Gemiddelde kosten
€ 5.000
Maximale kosten
€ 9.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 4.000 - € 5.800

Je woning opknappen en meer ruimte creëren door middel van een op- of aanbouw? Je wilt deze plannen natuurlijk zo deskundig mogelijk laten voorbereiden. Met behulp van een architect zijn de mogelijkheden voor je woning eindeloos. Op Homedeal vind je gemakkelijk en snel de kosten van een architect in jouw omgeving.

Wat kost een architect?

Een architect begeleidt je van A tot Z bij de bouw of verbouwing van je woning. De architect tekent je wensen uit, doet aanvragen bij de gemeente en houdt het bouwproces nauw in de gaten. De kosten van een architect variëren enorm. Hierbij moet je rekening houden met het aantal jaren ervaring dat de architect heeft en welke werkzaamheden je architect allemaal voor je gaat uitvoeren. Denk hierbij aan enkele schetsen voor een aanbouw tot een volledige opdracht met bouwbegeleiding voor een nieuwbouwproject. Al deze factoren bepalen de kosten van je architect.

ProjectGemiddelde prijs per opdracht, incl. btw
Tekening aanbouw€ 400
Volledige opdracht aanbouw inclusief bouwbegeleiding€ 10.500
Volledige opdracht nieuwbouwwoning inclusief aannemer selectie en bouwbegeleiding€ 17.400 - € 22.300
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie.

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie.

Architect kosten

Prijsvoorbeelden

Goedkoopste keuze:
De goedkoopste prijs ontvang je wanneer de architect alleen tekeningen voor je maakt. In het geval van een gemiddelde aanbouw liggen de kosten voor een architect tussen € 400 – € 450.

Middenweg:
De meeste mensen kiezen voor een aanbouw, zoals een garage of een mooie serre, aan hun bestaande woning en willen een architect voor de volledige opdracht inclusief bouwbegeleiding. Je architect maakt dan een voorlopig ontwerp, een definitief ontwerp, levert een technische omschrijving en doet de bouwaanvraag bij de gemeente. Daarnaast biedt de architect bouwbegeleiding, wat inhoudt dat de architect regelmatig de voortgang en deskundigheid van de bouw controleert en aanstuurt. De kosten hiervoor liggen gemiddeld rond de € 10.500.

Meest uitgebreide keuze:
Wanneer je een architect inschakelt voor een nieuwbouwproject, maak je al gauw gebruik van de meeste uitgebreide keuze. Tijdens een nieuwbouwproject begint je architect met het maken van een voorlopig ontwerp waarna een definitief ontwerp volgt. De kosten hiervoor zijn zwaar afhankelijk van de omvang van het project. De tabel hierboven weergeeft een prijs die is gebaseerd op een vrijstaande nieuwbouwwoning met garage, waarvoor de architect ook de aannemer selectie en bouwbegeleiding doet. De prijs hiervoor ligt gemiddeld tussen de € 17.400 en € 22.300.

Welke keuzes bepalen de kosten van een architect?

Of je in de hogere of lagere prijsrange zit is afhankelijk van de volgende keuzes waar je voor komt te staan.

Keuze 1: Een deelopdracht of een volledige opdracht
Je hebt de keuze gemaakt om je woning aan te passen. Maar schakel je een architect in alleen voor bouwkundige tekeningen, of wil je ook graag dat hij/zij de bouwaanvraag bij de gemeente doet en de bouw begeleidt? Dit is het verschil tussen een deel- en een volledige opdracht. Het verschil in prijs hiervan is erg groot. Maak vooraf een beslissing over welke werkzaamheden je je architect wilt laten doen, zodat de indicatie van de kosten nauwkeuriger is.

Wat kost een architect

Keuze 2: Architecten honorarium
De kosten voor een architect worden berekend op basis van een uurtarief of honorarium.
Voor architecten die niet in loondienst werken is het gebruikelijk een honorarium in te stellen. Een honorarium houdt in dat de architect een vooraf bepaald percentage van de uiteindelijke bouwkosten ontvangt als loon. Omdat bouwkosten vaak anders uitvallen tijdens het proces van bouwen, zijn de kosten voor een architect daarom pas achteraf te bepalen. Wanneer de kosten afhangen van een honorarium is het gebruikelijk dat een percentage tussen 6% en 15% gehanteerd wordt.

Tip: Zorg altijd dat vooraf bepaald wordt wat het percentage van het honorarium is dat de architect zal ontvangen en vraag tijdens de bouw regelmatig om een update van de geschatte kosten. Op deze manier kun je een betere indicatie van de uiteindelijke kosten van de architect maken.

Rekenvoorbeeld
Een vrijstaande nieuwbouwwoning met garage, oppervlakte van 160m² – Bouwkosten: € 205.000.
De architect heeft hier een volledige opdracht verricht en de aannemer selectie en bouwbegeleiding verzorgd. Indicatie kosten architect: € 205.000 (bouwkosten) x 9% (honorarium) = € 18.450

Keuze 3: Een ZZP’er of een groot architectenbureau
Vanzelfsprekend heeft een groot architectenbureau meer kosten wanneer de architect voor jou aan de slag gaat, dan een ZZP’er die vanuit huis werkt. Om deze reden kan de ZZP’er je een voordeliger tarief bieden. Maak een afweging tussen deze 2 opties, waarbij het verstandig is de reviews en het werk van beide partijen te vergelijken. Zo weet je dat je altijd een architect hebt met een achtergrond die aansluit op jouw wensen. Kijk ook altijd of de architect aangesloten is bij de Beroepsvereniging voor Architecten. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Vind de beste deal

Door concurrentie liggen de kosten van een architect ver uiteen en daarom is het altijd verstandig een goede indicatie van de kosten voor jouw project te krijgen. Doe dit door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen op Homedeal. Binnen 48 uur ontvang je tot 6 offertes van architecten voor jouw project, van architecten bij jou in de buurt. Met het vergelijken van offertes bespaar je al gauw tot wel 40% waarmee je honderden euro’s goedkoper uit bent. Maak hier gebruik van en ontvang altijd de beste deal.

 

Homedeal bespaartips

Gratis verkennend introductiegesprek

Voordat een architect ontwerpen van je huis voor je kan maken, voert hij/zij een verkennend gesprek om achter je wensen en de feiten van je woning te komen. Er zijn veel architecten die een gratis introductiegesprek aanbieden, maar hier niet mee te koop lopen. Huiver dus niet om hier naar te vragen. Je bespaart met een gratis gesprek al gauw € 60 tot € 115, gebaseerd op het uurtarief van je architect.

Help je architect aan een extra project

Heb je misschien buren met hetzelfde huis die net zo’n aanbouw willen? Of vrienden die al een tijdje een nieuwe garage willen? Introduceer ze aan jouw architect om zo wat korting voor je eigen project te regelen.

Een architect in jouw omgeving

Het loont altijd een architect in je eigen omgeving in te schakelen. Vaak wordt een bedrag per kilometer gerekend voor de reiskosten. Een architect in de buurt kan de reiskosten laten vervallen en sneller geneigd zijn vaker langs te komen om de voortgang van je project te bespreken.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden