De beste architect deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Architect Huis ontwerpen

Huis ontwerpen

Minimale kosten
€ 7.000
Gemiddelde kosten
€ 8.700
Maximale kosten
€ 18.500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 7.100 - € 10.300

Wil je een huis dat compleet aansluit op jouw woonwensen en behoeften? Laat je huis ontwerpen door een architect. Genoeg ruimte voor jou en je familie en de indeling precies zoals jij hem wilt. Een architect luistert naar jouw wensen en tekent een ontwerp voor je nieuwe woning, klaar om gebouwd te worden. Op Homedeal vind je de opties en prijzen van het ontwerpen van een huis.

Wat kost een huis ontwerpen?

Het ontwerp voor een huis dat klaar is om gebouwd te worden kun je alleen laten maken door een architect. De hoogte van de prijzen hangen daarom ook af van de architect die je inschakelt. De prijzen voor het ontwerpen van een nieuwbouwwoning liggen niet ver uit elkaar en heeft alles te maken met je specifieke wensen en van welke werkzaamheden je gebruik wilt maken.

Soort ontwerpGemiddelde kosten, incl. btwToelichting
Ontwerp nieuwbouw gezinswoning
€ 7.000De architect maakt (bouw)tekeningen voor een gezinswoning
Voorlopig en definitief ontwerp nieuwbouwwoning
€ 8.700De architect maakt voorlopige (bouw)tekeningen en na overleg een definitief ontwerp voor een nieuwbouwwoning
Definitief ontwerp nieuwbouwwoning, inclusief aannemersselectie en directievoering
€ 18.500Naast het definitieve ontwerp van de nieuwbouwwoning ondersteunt de architect bij de aannemerselectie en begeleidt hij bij de bouw
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie.

Prijsvoorbeelden

Zie onderstaand 3 prijsvoorbeelden van kosten voor een architect voor het ontwerpen van een huis:

Goedkoopste keuze:
De goedkoopste keuze bij het ontwerpen van een huis maak je wanneer je enkel de tekeningen voor je woning laat maken. Je bespreekt je wensen en de architect geeft advies en maakt tekeningen die te gebruiken zijn voor de bouw van je nieuwe woning. De gemiddelde kosten voor tekeningen van een nieuwbouw gezinswoning zijn € 7.000.

Middenweg:
Hoewel de prijzen niet ver uit elkaar liggen, biedt de middenweg in het ontwerpen van een huis net iets meer extra’s dan de goedkoopste keuzes. De architect vraagt naar je wensen en maakt een voorlopig ontwerp van je woning. Dit voorlopige ontwerp wordt uitvoerig besproken en aangepast tot de woning geheel naar wens is. De architect levert uiteindelijk een definitief ontwerp op voor je nieuwbouwwoning. De prijs hiervan ligt rond de € 8.700.

Meest uitgebreide keuze:
Je kiest voor de meest uitgebreide keuze wanneer je naast het ontwerpen van je huis ook bouwbegeleiding van je architect ontvangt. De architect vraag naar je wensen en maakt uiteindelijk een definitief ontwerp van je droomwoning. Wanneer je klaar bent om de bouw te starten, helpt de architect met het selecteren van de juiste aannemers en biedt bouwbegeleiding. Bouwbegeleiding of directievoering houdt in dat de architect gedurende de bouw een oogje in het zeil houdt en aanwijzingen geeft zodat de bouw van je woning voorspoedig blijft verlopen. De kosten hiervan zijn gemiddeld € 18.500 voor de architect.

Hoe ziet de prijsopbouw van een huis ontwerpen eruit?

huis ontwerpen kosten

Welke keuzes bepalen de kosten van een huis ontwerpen?

De hoogte van de kosten van een huis ontwerpen zijn afhankelijk van de volgende keuzes:

Keuze 1: Een opbouw, aanbouw of nieuwbouw
Wanneer je een nieuwbouwwoning wil laten bouwen schakel je een architect in. De architect kan echter ook tekeningen maken voor je bestaande woning, zoals een opbouw of aanbouw. De kosten hiervan liggen ver uiteen en variëren tussen € 2.000 voor tekeningen van een aanbouw tot € 12.000 voor tekeningen van een nieuwbouwwoning.

Keuze 2: Alleen het ontwerp of ook de bouwbegeleiding
Een slimme keuze is niet alleen het ontwerp maar ook de bouwbegeleiding door je architect te laten uitvoeren. Wanneer het definitieve ontwerp gemaakt is en de bouw start, volgt je architect gedurende het hele proces de bouw en geeft indien nodig aanwijzingen. Het is handig de bouwbegeleiding door dezelfde persoon te laten doen die ook de tekeningen voor je woning heeft gemaakt omdat hij/zij de ins en outs van je woning kent. Maak je gebruik van bouwbegeleiding, dan weet je zeker dat de bouw van je woning zo snel en voorspoedig mogelijk verloopt. De gemiddelde kosten voor alleen het ontwerp van een nieuwbouwwoning liggen rond de € 7.000, de kosten voor je architect inclusief bouwbegeleiding zijn gemiddeld € 18.500.

Keuze 3: Een groot architectenbureau of een ZZP’er
De hoogte van de kosten voor het ontwerpen van een huis zijn afhankelijk van de architect die je hiervoor inschakelt. In België zijn veel verschillende architectenbureaus en zijn er architecten die als ZZP’er werken. De kosten van een ZZP’er liggen lager omdat deze minder kosten heeft binnen het eigen bedrijf. Door reviews en voorgaande projecten van beide partijen te bekijken en te vergelijken maak je een weloverwogen beslissing. Zo kies je voor een architect die de beste achtergrond heeft, die op jouw wensen aansluit.

Vind de beste deal

Klaar om je nieuwe huis te laten ontwerpen? Vraag dan offertes aan bij Homedeal om de beste prijs op te sporen. Gratis en vrijblijvend ontvang je binnen 48 uur tot wel 6 offertes van architecten bij jou in de buurt die je met elkaar kunt vergelijken. Omdat de kosten van architecten per opdracht verschillen bespaar je hiermee tot wel 40%.

Homedeal bespaartips

Kies voor een architect bij jou in de buurt

Architecten nemen vaak reistijd en -kosten op in hun offerte. Door een architect in de buurt in te schakelen voor jouw project, bespaar je al gauw gemiddeld € 0,25 per kilometer. Vaak rekent een architect geen reistijd of -kosten wanneer je binnen een straal van 10 kilometer woont.

Ga voor een gratis introductiegesprek

Voordat een architect aan de slag gaat met het tekenen van jouw nieuwe woning, hou je een verkennend introductiegesprek. De architect vraagt naar je wensen en bespreekt alle mogelijkheden. Architecten nemen graag nieuwe projecten aan, en bieden daarom een introductiegesprek vaak gratis aan. Vraag hier gerust naar en bespaar gemiddeld € 70 per uur, gebaseerd op het uurloon van een architect.

Doe vooraf inspiratie op

Door vooraf inspiratie op te doen voor wat voor soort huis je wilt, welke sfeer je wilt creeëren en welke soorten materialen je mooi vindt. Zet alvast op papier hoeveel grond er beschikbaar is en hoeveel vertrekken je nodig hebt. Hoe minder tijd de architect nodig heeft voor het achterhalen van je wensen, hoe meer tijd erover is voor het maken van het definitieve ontwerp. Hiermee bespaar je gemiddeld € 70 per uur, gebaseerd op het uurloon van je architect.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden