De beste architect deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Architect Architect zoeken

Architect zoeken

De architect is straks degene die jouw ideeën voor je woning moet vertalen naar een plan. Je wilt dan natuurlijk zeker weten dat je de juiste architect kiest. Bekijk op deze pagina een overzicht met prijzen en handige tips.

Prijzen | Waarom een architect? | Vergelijking | Stappenplan | Offertes aanvragen

Architect zoeken: de kosten

De totale kosten voor het inhuren van architect hangen af van de volgende onderdelen:

 • Het soort project
 • De werkzaamheden die de architect voor jou gaat uitvoeren
 • Het honorarium van de architect*

In de onderstaande tabel vind je een prijsindicatie per project en de bijbehorende werkzaamheden die een architect voor jou kan uitvoeren.

ProjectGemiddelde prijs per opdracht, incl. btw
Uittekenen van de woning of aanbouwVanaf € 500
Uitbouw begane grond, inclusief ontwerp en bouwaanvraagVanaf € 2.500
Aanbouw woning inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestekVanaf € 9.000
Volledig project (uitbreiding van de woning)€ 10.000 - € 15.000
Renovatie woning€ 35.000 - € 50.000

* Een honorarium is een percentage van de totale verbouwingskosten die de architect ontvangt voor het uitvoeren van een project. De kosten voor een architect worden berekend op basis van een uurtarief of een honorarium. Meestal kiest een architect voor een honorarium omdat de bouwkosten vaak anders uitvallen tijdens het bouwproces. Een honorarium ligt gebruikelijk tussen de 6% en 15%.

Architect

Waarom zou je op zoek gaan naar een architect?

Bij het uitvoeren van een grote verbouwing is het vaak raadzaam om advies van een expert te krijgen. Ben jij nog niet zeker of je op zoek moet gaan naar architect? Bekijk onderstaande voordelen van het inhuren van een architect.

 • Een architect helpt je bij het vinden van jouw stijl.
  Je woonwensen in kaart brengen doe je door inspiratie op te doen via websites, tijdschriften en het bekijken van woonwinkels. Maar hoe vertaal je deze woonwensen naar jouw eigen interieur? Een architect helpt je bij het uitwerken van je woonwensen en het bedenken van nieuwe ideeën. Ook geeft een architect advies over hoe jij de ruimte van je woning het beste benut.
 • Een architect voorkomt onvoorziene problemen.
  De architect controleert zowel de technische als de administratieve zaken voordat begonnen wordt aan de verbouwing. Een architect weet alles over bijvoorbeeld de steunbalken in jouw woning en waar wel of niet een dak, dakkapel, raam of nieuwe muur geplaatst kan worden. De expertise van een architect zorgt er dus voor dat je niet voor onverwachte problemen tijdens een bouwproject komt te staan.
 • Met een architect bespaar je uiteindelijk geld.
  Deze onvoorziene problemen kosten vaak veel geld. Bij een groot project zoals het uitbouwen of het laten bouwen van een woning, wil je niet tegen hoge onverwachte kosten aanlopen. Een architect voorkomt deze problemen en uiteindelijk bespaar je hierdoor geld en tijd.

Vergelijking: interieuradviseur of (interieur)architect?

Ben je benieuwd welke  werkzaamheden een architect uitvoert? Of wil je wil je weten of je beter een interieuradviseur of interieurarchitect kunt inhuren? Maak een vergelijking in de onderstaande tabel.

VergelijkingInterieuradviseurBinnenhuisarchitectArchitect
OmschrijvingEen interieuradviseur geeft advies over kleuren en aankleding in de vorm van meubels, accessoires en verlichting.Een interieurarchitect geeft naast advies over het interieur ook advies over bouwkundige constructies.Een architect ontwerpt huizen en andere gebouwen en visualiseert deze in ontwerp- en bouwtekeningen. Vervolgens begeleidt hij het technische en administratieve proces van de verbouwing.
Werkzaamheden- Kleur- en meubeladvies
- Materialenadvies
- Accessoiresadvies
- Verlichtingsplan
- Plattegrond en moodboard ontwerpen
Extra mogelijkheden:
- Personal shopping
- Woningfotografie
- Verkoopstyling
- Onderzoek doen naar jouw woonwensen
- Ontwerpen van het interieur inclusief bouwwerkzaamheden
- Het regelen van Bouw- enbvergunningsaanvragen
- Maken van schetsen en tekeningen (2D- of 3D- ontwerp)
- Opstellen van offertes

Extra mogelijkheden:
- Inkoopbegeleiding
- Bouwbegeleiding
- Contractvorming*
- Gesprekken over wensen van verbouwing
- Het digitaliseren van de bestaande woning
- Ontwerpen van enkele situaties
- Opstellen kostenindicatie en planning
- Bouwaanvraag
- Technische omschrijving maken
- Contractvorming*
- Bouwbegeleiding
- Budget- en planning bewaking
Gemiddelde prijzen€ 250 - € 800€ 2.000 - € 5.000€ 5.000 - € 15.000
ErkenningenEen interieuradviseur heeft geen erkende opleiding en is niet aangesloten bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI).Een interieurarchitect is een beschermde titel. Dit betekent dat zij alleen deze naam mogen gebruiken als zij staan ingeschreven bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI).Een architect is een beschermde titel. Dit betekent dat zij alleen deze naam mogen gebruiken als zij staan ingeschreven in het Architectenregister. Er zitten hoge toelatingseisen verbonden aan de toelating tot dit register.

Een stappenplan voor het zoeken van de geschikte architect

Uit bovenstaande vergelijking is gebleken dat je de hulp van een architect goed kunt gebruiken bij jouw verbouwing. Je gaat nu op zoek naar de beste architect voor jouw project. Hoe je hierin te werk gaat? Bekijk onderstaande punten.

Stap 1: Oriënteren

Voordat je jouw zoektocht naar de geschikte architect begint, zijn er een aantal dingen die jezelf kunt doen. Door jezelf van tevoren goed in te lezen, maak je makkelijker een keuze voor een geschikte architect. Bekijk de onderstaande punten.

 • Jouw situatie
  Wil je een gehele woning laten bouwen of een renovatie uitvoeren? Of misschien wil je een uitbouw realiseren? Breng in kaart waarvoor jij de architect nodig hebt. In sommige gevallen kan een uitbouw ook worden begeleid door een interieurarchitect. Een interieurarchitect is vaak goedkoper dan een architect. Vervolgens dien je na te denken over hetgeen welke werkzaamheden de architect voor jou moet uitvoeren Wil jij alleen een technisch ontwerp en voer jij de contractvorming en bouwbegeleiding liever zelf uit? Zet deze dingen goed op een rij. Dit helpt je straks om duidelijk aan te geven wat jouw wensen zijn.
 • Jouw woonstijl
  Niet geheel onbelangrijk is jouw woonstijl en smaakvoorkeur. Houd jij van modern of juist landelijk? Dan kies je als vanzelfsprekend voor een architect die aansluit bij deze woonstijl. Ben jij nog niet helemaal zeker welke woonstijl het beste bij jouw past? Maak bijvoorbeeld een moodboard of doe inspiratie op online. De architect zal jou vervolgens helpen deze wensen verder in kaart te brengen.

architect

Stap 2: Bepaal je budget

Het is natuurlijk altijd lastig om een schatting te maken van wat het totale project gaat kosten zonder dat je een offerte hebt ontvangen. Toch is het belangrijk van tevoren goed rekening te houden met jouw eigen begroting. Je kunt ervoor kiezen een eigen begroting op te stellen naar aanleiding van meerdere gesprekken met architecten. Is jouw budget wat lager? Bekijk dan mogelijkheden om een deel van de werkzaamheden zelf uit te voeren. Houd in ieder geval rekening met extra kosten gedurende de verbouwing. Deze onverwachte kosten kunnen in sommige gevallen best hoog zijn. Neemt dit mee bij het opstellen van je begroting.

Tip: Bepaal vooraf het percentage van het honorarium met de architect. Vraag gedurende de verbouwing regelmatig om een update van de geschatte kosten. Op deze manier krijg je een betere indicatie van wat de architect uiteindelijk gaat kosten.

Stap 3: Vraag meerdere offertes aan

Door meerdere architecten met elkaar te vergelijken weet je zeker dat je de juiste architect voor jouw project vindt. Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 architect offertes aan en vergelijk de architecten op onderstaande punten:

 • Prijs: Sluit de prijs aan op jouw budget?
 • Werkwijze: Biedt de architect de mogelijkheden aan waar jij naar op zoek bent?
 • Het portfolio: Sluit het portfolio aan op jouw eigen woonwensen en stijl?
   

Stap 4: Vrijblijvende eerste afspraak

In een oriënterend gesprek worden jouw wensen kort besproken. Je bepaalt of je een klik hebt met de architect. Hij of zij zal straks gedurende de gehele verbouwing jouw aanspreekpunt zijn. Een klik met de architect is dan ook een belangrijk onderdeel in je keuzeproces. Je kunt gratis een vrijblijvend gesprek aanvragen bij de architect.

offerte aanvragenDe beste specialist voor jouw project

 1. Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 architect offertes aan.
 2. Homedeal selecteert voor jou de beste architecten uit de buurt.
 3. Binnen 2 werkdagen nemen de architecten contact met je op.
 4. Je ontvangt vervolgens een e-mail met daarin tot wel 6 offertes van architecten.
 5. Vergelijk de architecten op basis van prijs en kwaliteit en kies de beste specialist voor jouw project.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden