De beste aannemer deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Aannemer Aanbouw vergunning

Aanbouw vergunning

Ben je van plan om je huis uit te breiden met een aanbouw, maar weet je niet wanneer je wel of niet een vergunning moet aanvragen? Er kan nogal wat onduidelijkheid ontstaan over vergunningen. Door dit artikel wordt hopelijk alles helder en weet je wanneer je een vergunning moet aanvragen bij je gemeente. 

De kosten van een aanbouw vergunning

De kosten van een aanbouw vergunning verschillen per gemeente. Het is verstandig om bij je eigen gemeente na te vragen wat de exacte kosten hiervoor zijn. Er is echter wel een indicatie te geven van de kosten voor het aanvragen van een vergunning voor je aanbouw. De vergunning is vaak 2% van de totale kosten van de aanbouw. Hieronder vind je een tabel met voorbeelden.

Kosten van de aanbouwGeschatte kosten aanvragen vergunning
€ 20.000€ 400
€ 10.000€ 200

Prijzen van een aanbouw

Wil je eerst weten wat het laten bouwen van een aanbouw kost? Neem dan een kijkje in onze prijsgids aanbouw. In deze prijsgids vind je meer prijsinformatie, lees je over de mogelijkheden en zie je welke keuzes je prijs beïnvloeden. Hierdoor krijg je snel een totaal beeld van de kosten die je kan verwachten bij het realiseren van jouw aanbouw. Vraag ook gratis en vrijblijvend offertes aan en ontvang binnen 2 werkdagen tot wel 6 offertes van verschillende professionals bij jou uit de buurt. Vergelijk de prijzen, dit kan een besparing tot wel 40% op de totale kosten opleveren.

Aanbouw vergunning

Aanbouw: vergunning nodig of niet?

Het laten bouwen van een aanbouw brengt een hoop werk met zich mee, niet alleen bij het bouwen zelf. In een aantal gevallen is het namelijk noodzakelijk om een vergunning aan te vragen voor je aanbouw. Wanneer moet je een vergunning aanvragen? Sinds 2014 zijn de regels rondom het vergunningsvrij bouwen van een aanbouw versoepeld, waardoor je een grotere aanbouw kan bouwen zonder dat hier een vergunning voor nodig is. Hieronder vind je de maximale afmetingen van je aanbouw waar je in principe geen vergunning voor hoeft aan te vragen. Let op: controleer het altijd voor de zekerheid bij je gemeente en/of aannemer, het kan namelijk verschillen per gemeente. 

 1. Maximale diepte van de aanbouw is 4 meter.
 2. Maximale hoogte van de aanbouw is 5 meter.
 3. De aanbouw bevindt zich aan de achterkant van het huis.

Wanneer je een aanbouw wil laten bouwen die groter is dan de bovenstaande afmetingen of een aanbouw aan de voorkant van je woning wil, moet je een vergunning voor aanbouw aanvragen bij de gemeente.

Hoe vraag je een aanbouw vergunning aan?

Wanneer je een aanbouw gaat laten bouwen waar een vergunning voor nodig is, moet deze natuurlijk aangevraagd worden. Maar hoe gaat dit in zijn werking? Je kunt een vergunningscheck doen om te controleren of er een vergunning nodig is voor jouw aanbouw. Vervolgens doe je de aanvraag, waarbij het volgende moet worden aangeleverd:

 • aanvraaggegevens;
 • gegevens van de aanvrager;
 • gegevens van de gemachtigde;
 • gegevens van de locatie;
 • specificatie van de werkzaamheden;
 • bijlagen.

Heb je alle gegevens ingediend? Dan kan de aanvraag worden gedaan. Bij een eenvoudige aanvraag bedraagt de behandeltijd maximaal 8 weken. Na deze tjid krijg je te horen of de vergunning wel of niet wordt toegewezen. Wordt de vergunning afgewezen? Dan kan je nog bezwaar aantekenen tegen deze beslissing.

Vergunning aanbouw woning

Tips bij het aanvragen van een vergunning

 1. Ga georganiseerd te werk

Door alle gegevens en benodigde documenten bij elkaar te bewaren en compleet te hebben, kan je de vergunning voor je aanbouw sneller aanvragen en dit scheelt je een hoop stress. Bewaar alle documenten in een map op je computer, zodat je alles op één plek hebt.

 1. Vraag informatie bij de aannemer

Heb je nog vragen over de vergunning of de precieze afmetingen van je aanbouw? Raadpleeg je aannemer voor vragen die je hier nog over hebt. Aannemers hebben vaker te maken gehad met het aanvragen van een vergunning en weten dus hoe dit in zijn werk gaat. Zij kunnen je ook helpen met het indienen van alle gegevens en documenten.

Ontvang snel en makkelijk offertes

Ben jij je nog aan het oriënteren op de aanbouwmarkt, maar ben je overtuigd van de meerwaarde van een aanbouw? Dan wil je de aanbouw uiteraard laten bouwen door betrouwbare professionals, voor een redelijke prijs. Vraag daarom bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan van betrouwbare professionals bij jou uit de buurt. Vul het aanvraagformulier in waarin je jouw project beschrijft en binnen 2 werkdagen ontvang je tot wel 6 offertes. Start hierna met het vergelijken van de offertes en kies de aannemer die het best bij jou wensen past.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden