De beste alarmsystemen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Alarmsystemen Slot vervangen

Slot vervangen

Ben je je sleutel kwijt, is je slot defect of wil je inbrekers voorgoed de deur wijzen? Of het nu gaat om het vervangen van een slot van je deur, voordeur, garagepoort of brievenbus, het is essentieel om te weten hoe je dit correct doet en wat de kosten zijn. In dit artikel leer je alles over het vervangen van sloten, inclusief de kosten en praktische stappen.


Stappenplan: slot van een deur vervangen

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg ervoor dat je de juiste benodigdheden in huis haalt voordat je begint met dit project. Met het handige stappenplan van Homedeal kun je vervolgens eenvoudig het slot van je voordeur of andere deur in huis vervangen.

Benodigdheden

 1. Nieuwe slotcilinder
 2. Schroevendraaier (kruiskop en platkop)
 3. Boormachine (optioneel)
 4. Hamer
 5. Meetlint
 6. Veiligheidsbril

Stap 1: het oude slot verwijderen

Als je het oude slot wilt vervangen voor een nieuwe, dan zul je moeten beginnen met het verwijderen van het oude slot. Dit doe je als volgt: 

Slot identificeren en type bepalen

 • Controleer welk type slot je hebt (cilinderslot, insteekslot, etc.).
 • Noteer de afmetingen en specificaties van het oude slot.

Schroeven losmaken en oude cilinder verwijderen

 • Gebruik een schroevendraaier om de bevestigingsschroeven van de cilinder te verwijderen.
 • Trek de cilinder voorzichtig uit de deur.

Het slotmechanisme uit de deur halen

 • Verwijder de overige schroeven van het slotmechanisme.
 • Haal het hele slotmechanisme uit de deur, inclusief eventuele bijzetsloten.
Slotenmaker is het slot van een deur aan het vervangen

Stap 2: het nieuwe slot installeren

Na het verwijderen van het oude slot in jouw (voor)deur is het tijd om deze te vervangen door een nieuw slot. 

Het juiste slot kiezen

 • Zorg ervoor dat het nieuwe slot dezelfde afmetingen heeft als het oude slot.
 • Controleer of het nieuwe slot compatibel is met de bestaande deur en sluitkom.

De nieuwe cilinder plaatsen

 • Plaats de nieuwe cilinder in de uitsparing van de deur.
 • Bevestig de cilinder met de bijbehorende schroeven.

Het slotmechanisme bevestigen

 • Plaats het nieuwe slotmechanisme in de deur.
 • Bevestig het mechanisme stevig met de schroeven.

Deur controleren en afstellen

 • Controleer of de deur soepel opent en sluit.
 • Stel indien nodig de positie van het slot bij om een perfecte werking te garanderen.

Stap 3: de afwerking

De laatste stap is de afwerking. Na het volgen van onderstaande stappen is je nieuwe slot klaar voor gebruik. 

Het slot afwerken

 • Bevestig eventuele afdekplaten of rozetten.
 • Zorg ervoor dat alle schroeven goed vastzitten en het slot er netjes uitziet.

De werking van het nieuwe slot testen

 • Test het slot meerdere keren met de sleutel om zeker te zijn van een goede werking.
 • Controleer ook de werking van eventuele bijzetsloten.
Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Wat kost een slot vervangen?

De kosten voor het vervangen van een slot, bijvoorbeeld je voordeur, kunnen variëren afhankelijk van het type slot dat je kiest en de complexiteit van de installatie. Hier is een overzicht van de gemiddelde kosten voor verschillende soorten sloten:

Soort slotGemiddelde kostenToelichting
Cilinderslot€ 30 - € 100Afhankelijk van het merk en extra beveilingsfuncties
Insteekslot€ 50 - € 150Afhankelijk van de complexiteit en beveiligingsopties
Bijzetslot€ 20 - € 80
Elektronisch slot€ 100 - € 500+Afhankelijk van het merk en de functies

Welke sloten kunnen er vervangen worden?

Hoe het proces van sloten vervangen er precies uitziet is grotendeels afhankelijk van het soort slot waarmee je te maken hebt. Het vervangen van het slot van je (voor)deur kan bijvoorbeeld op een andere manier gaan dan het slot van je garagepoort of brievenbus. Bekijk hieronder met welke verschillende sloten je te maken kan krijgen: 

(Voor)deur slot

Bij het vervangen van een (voor)deur slot zul je In veel gevallen te maken krijgen met één van de vier standaard sloten. Hieronder vertellen we meer over deze verschillende soorten sloten. Daarnaast kijken we ook nog naar twee speciale opties, die ook een optie kunnen zijn voor deuren. 

Cilinderslot 

Cilindersloten zijn een van de meest voorkomende sloten voor deuren. Ze bestaan uit een cilinder waarin de sleutel wordt gestoken om het slot te openen of te sluiten. Voordelen van cilindersloten zijn onder andere hun eenvoud en betrouwbaarheid. Ze zijn gemakkelijk te vervangen en bieden een goede beveiliging voor de meeste deuren. Nadelen kunnen zijn dat goedkopere modellen vatbaar zijn voor inbraakmethoden zoals lockpicking of boren.

Insteekslot

Insteeksloten worden in de deur zelf ingebouwd en bieden een hoge mate van veiligheid. Deze sloten zijn robuuster dan cilindersloten en worden vaak gebruikt voor buitendeuren. Voordelen van insteeksloten zijn hun duurzaamheid en weerstand tegen inbraak. Nadelen kunnen de complexiteit van de installatie en de hogere kosten zijn.

Bijzetslot

Bijzetsloten worden vaak toegevoegd aan deuren voor extra beveiliging. Ze werken naast het hoofdslot en bieden een extra laag bescherming. Voordelen zijn de verhoogde veiligheid en het afschrikken van inbrekers. Nadelen zijn dat ze soms lastig te installeren zijn en extra sleutels vereisen.

Elektronisch slot

Elektronische sloten bieden moderne beveiligingsoplossingen en kunnen worden geopend met een kaart, code of zelfs een smartphone. Voordelen zijn de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid om toegang op afstand te beheren. Nadelen kunnen de kosten en de afhankelijkheid van stroomvoorziening of batterijen zijn.

Naast de standaard sloten zijn er soms ook nog wat specialere en meer geavanceerde sloten. Dit kunnen bijvoorbeeld onderstaande typen zijn:  

Anti-inbraaksloten

Anti-inbraaksloten, ook wel veiligheidssloten genoemd, zijn speciaal ontworpen om inbrekers te weerstaan. Ze hebben vaak versterkte onderdelen en extra beveiligingsfuncties voor inbraakbeveiliging. Voordelen zijn de hoge mate van bescherming en gemoedsrust. Nadelen kunnen de hogere kosten en de complexiteit van de installatie zijn.

Veiligheidscilinders

Veiligheidscilinders bieden extra bescherming tegen lockpicking en boren. Ze zijn een upgrade van standaard cilindersloten. Voordelen zijn de verhoogde veiligheid en langere levensduur. Nadelen kunnen de hogere prijs zijn.

Digitale en slimme sloten

Deze sloten maken gebruik van de nieuwste technologieën om je huis te beveiligen. Ze kunnen worden bediend via een app en bieden functies zoals toegangslogboeken en tijdelijke toegangscodes. Voordelen zijn het gemak en de geavanceerde beveiligingsopties. Nadelen kunnen de kosten en mogelijke technische problemen zijn.

Garagepoort slot

Voor garagepoorten worden evenals voor deuren ook vaak cilindersloten gebruikt. Daarnaast is er nog een ander soort wat je kunt tegenkomen bij het vervangen van je garagepoort slot. 

Hendelslot

Hendelsloten worden ook vaak gebruikt voor garagepoorten. Deze sloten hebben een hendel die je op en neer beweegt om de deur te vergrendelen of ontgrendelen. Hendelsloten zijn eenvoudig te bedienen en bieden een degelijke beveiliging voor de meeste garagepoorten.

Brievenbus slot

Bij het vervangen van het slot van je brievenbus krijg je vaak te maken met een van onderstaande opties. 

Camlocks

Voor brievenbussen zijn camlocks de meest gebruikelijke sloten. Deze sloten zijn compact en eenvoudig te installeren. Ze werken door middel van een kleine sleutel die de cam (een metalen plaatje) draait om de brievenbus te vergrendelen of ontgrendelen. Camlocks zijn ideaal voor brievenbussen omdat ze voldoende beveiliging bieden tegen ongewenste toegang zonder te ingewikkeld of duur te zijn.

Tumbler sloten

Een ander type slot dat vaak wordt gebruikt voor brievenbussen is het tumbler slot. Deze sloten hebben een mechanisme met pinnen die op hun plaats worden gehouden door een veer, en ze bieden een iets hogere mate van beveiliging dan camlocks.

Slot laten vervangen door een vakspecialist

Hoewel je zelf het slot kunt vervangen, biedt het inhuren van een professionele slotenmaker tal van voordelen:

 • Tijd en moeite besparen: een ervaren slotenmaker kan het slot snel en efficiënt vervangen, wat vooral handig is als je een druk schema hebt.
 • Correcte en veilige installatie: een vakspecialist zorgt ervoor dat het slot correct en veilig wordt geïnstalleerd, waardoor het risico op toekomstige problemen zoals slecht functionerende sloten of beveiligingslekken wordt verminderd.
 • Toegang tot de beste materialen en technologieën: slotenmakers hebben toegang tot hoogwaardige sloten en beveiligingsoplossingen die je zelf misschien niet zou overwegen.
 • Advies op maat: een slotenmaker kan je adviseren over de beste sloten voor jouw specifieke situatie, of het nu gaat om het vervangen van het slot van je voordeur, garagepoort of brievenbus.
 • Garantie en gemoedsrust: een professionele slotenmaker biedt vaak garanties op hun werk, wat je extra gemoedsrust geeft.

]Door een slotenmaker in te schakelen, weet je zeker dat je woning optimaal beveiligd is en kun je eventuele problemen in de toekomst voorkomen. Heb je hulp nodig bij het vervangen van een slot? Of ben je benieuwd naar mogelijkheden en kosten voor een alarmsysteem? Vraag hier dan gratis en vrijblijvend offertes aan van vakspecialisten die jou verder kunnen helpen.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het om een slot te vervangen?

Gemiddeld liggen de kosten van het vervangen van een voordeur slot tussen de € 100 en € 250, inclusief het slot zelf en de arbeidskosten. De exacte prijs hangt af van het type slot en de complexiteit van de installatie. Zo zal het vervangen van het slot van je brievenbus doorgaans minder kosten dan het slot vervangen van een garagepoort.

Kun je zelf een slot vervangen?

Ja, je kunt zelf een slot vervangen als je een beetje handig bent. Het is een relatief eenvoudig proces dat je met de juiste gereedschappen en een beetje geduld kunt uitvoeren. Zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt en volg een gedetailleerd stappenplan. Het zelf vervangen van een slot kan je flink wat arbeidskosten besparen. Echter, als je twijfelt over je eigen vaardigheden, is het altijd beter om een vakspecialist in te schakelen om te zorgen dat het slot correct en veilig wordt geïnstalleerd.

Is een slot vervangen moeilijk?

Het vervangen van een slot is over het algemeen niet moeilijk, maar het kan wel variëren in complexiteit afhankelijk van het type slot en de deur waarop het gemonteerd is. Cilindersloten zijn meestal het gemakkelijkst te vervangen, terwijl insteeksloten wat meer tijd en precisie kunnen vereisen. Elektronische en slimme sloten kunnen ingewikkelder zijn vanwege de extra bedrading of digitale instellingen. Als je nauwkeurig werkt en de instructies volgt, kun je de meeste sloten zonder al te veel problemen vervangen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden