De beste alarmsystemen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Alarmsystemen Brandalarm

Brandalarm

Een brandalarm waarschuwt je voor rook of vuur in je huis, waardoor je kostbare seconden wint om in veiligheid te komen. Ontdek of een brandalarm verplicht is en hoe je het beste brandalarm kunt kopen. Leer waar je een brandalarm moet hangen voor maximale effectiviteit en overweeg om het te laten plaatsen door een vakspecialist. Veiligheid begint met de juiste kennis en voorbereiding! 


Is een brandalarm verplicht? 

In België is het sinds 2020 verplicht om in elke woning een brandalarm te hebben. Deze wetgeving geldt voor zowel huur- als koopwoningen. De regels schrijven voor dat je minstens één rookmelder per verdieping moet installeren, inclusief de kelder en de zolder. Door een brandalarm verplicht te maken kunnen ze de veiligheid van alle inwoners waarborgen en de kans op fatale woningbranden te verkleinen.

Verschillende instanties houden toezicht op de naleving van de brandveiligheidsvoorschriften. De brandweer voert regelmatig controles uit om te verzekeren dat woningen en gebouwen voldoen aan de wettelijke eisen.

Ook verhuurders en gebouweigenaren hebben de verantwoordelijkheid om te zorgen voor de installatie en het onderhoud van brandalarmen. Voor de meest actuele regelgeving kun je terecht bij de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken en de lokale brandweer.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.
Persoon klikt op het brandalarm die aan het plafond hangt

Brandalarm kopen

Er zijn verschillende types brandalarmen beschikbaar. Het kiezen van het juiste type is cruciaal voor optimale veiligheid. Lees je dus goed in voor je een brandalarm gaat kopen.

Typen brandalarmen

 1. Ionisatie rookmelders detecteren kleine rookdeeltjes en zijn vooral effectief bij snelbrandende vuurhaarden. Ze reageren snel, maar kunnen soms gevoelig zijn voor valse alarmen door bijvoorbeeld kookdampen.
 2. Foto-elektrische rookmelders of optische rookmelders zijn beter in het detecteren van smeulende vuurhaarden die langzaam groeien. Ze zijn minder gevoelig voor valse alarmen en zijn ideaal voor plaatsen dicht bij keukens en badkamers.
 3. Koolmonoxidemelders detecteren het gevaarlijke en reukloze gas koolmonoxide, dat vrijkomt bij onvolledige verbranding van brandstoffen. Ze zijn essentieel in huizen met gasapparaten, open haarden of garages.
 4. Hittealarmen of thermische rookmelders reageren op plotselinge temperatuurstijgingen en zijn ideaal voor ruimtes waar rookmelders vaak ongewenst afgaan, zoals keukens en garages.

Merken en modellen

Er zijn verschillende gerenommeerde merken die hoogwaardige brandalarmen aanbieden. Enkele bekende merken zijn Kidde, First Alert en Nest. Elk merk biedt diverse modellen met verschillende functies zoals draadloze connectiviteit, ingebouwde batterijen met lange levensduur, en slimme technologieën die integreren met je smart home systeem. 

Het is belangrijk om recensies te lezen en te kiezen voor een model dat past bij jouw specifieke behoeften en budget.

Prijsvergelijking 

De prijs van brandalarmen varieert sterk afhankelijk van het type en de functies. Basisrookmelders zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer € 10, terwijl geavanceerdere modellen met slimme functies wel € 100 of meer kunnen kosten. 

Bij het maken van je keuze is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de betrouwbaarheid en de specificaties van het alarm. Het kan lonend zijn om een brandalarm te kopen met betere prestaties en een langere levensduur.

Betrouwbaarheid en recensies

Bij het kopen van een brandalarm is betrouwbaarheid een van de belangrijkste criteria. Je wilt zeker weten dat het alarm je waarschuwt wanneer dat nodig is. Lees daarom altijd recensies en kijk naar keurmerken zoals CE-markering en het BOSEC-label. Deze keurmerken geven aan dat het product voldoet aan de Europese veiligheidsnormen en uitgebreid getest is.

Waar kun je een brandalarm in huis hangen? 

Waar je een brandalarm gaat hangen is cruciaal voor de veiligheid van jouw huis. Het wordt aanbevolen om een brandalarm in elke slaapkamer, in de gangen die naar de slaapkamers leiden en op elke verdieping van je huis te hangen, inclusief de kelder en zolder. Hang een brandalarm op een centrale locatie, zodat het geluid overal hoorbaar is.

Verdiepingsspecifieke richtlijnen

Voor elke verdieping van je huis gelden specifieke richtlijnen:

 • Begane grond: plaats een rookmelder in de woonkamer en in de buurt van de keuken, maar niet direct in de keuken om valse alarmen te vermijden.
 • Slaapverdieping: zorg ervoor dat er rookmelders zijn in elke slaapkamer en in de gang.
 • Kelder en zolder: plaats een rookmelder aan de onderkant van de trap in de kelder en aan de bovenkant van de trap op zolder.

Gemeenschappelijke fouten bij installatie

Er zijn enkele veelgemaakte fouten bij het installeren van brandalarmen die je moet vermijden:

 • Te dicht bij de keuken of badkamer: dit kan leiden tot valse alarmen door kookdampen of stoom.
 • Aan de muur in plaats van aan het plafond: rook stijgt, dus een plafondmontage is effectiever.
 • Niet genoeg melders: een enkele rookmelder is vaak niet voldoende voor een hele verdieping of een groot huis.

Richtlijnen voor verschillende typen huizen

Afhankelijk van het type huis dat je hebt, kunnen er extra richtlijnen zijn:

 • Appartementen: zorg ervoor dat er een brandmelder hangt in elke slaapkamer en in de gang die naar de slaapkamers leidt.
 • Rijhuizen: naast de gebruikelijke locaties, moet je ook denken aan gemeenschappelijke muren waar rook van een naburige woning binnen kan komen.
 • Villa’s: in grotere huizen is het cruciaal om gekoppelde rookmelders te gebruiken, zodat iedereen in huis gewaarschuwd wordt, ongeacht waar de brand ontstaat.

Brandalarm laten plaatsen door een vakspecialist

Een brandalarm laten plaatsen door een vakspecialist biedt verschillende voordelen. Ten eerste zorgt een vakspecialist ervoor dat het alarm op de juiste plaatsen wordt geïnstalleerd, wat cruciaal is voor maximale effectiviteit. Bovendien garandeert een professionele installatie dat alle brandalarmen correct functioneren en voldoen aan de veiligheidsnormen. Een alarmspecialist kan ook gekoppelde systemen installeren, die essentieel zijn voor grotere woningen.

Proces van professionele installatie

Het proces van professionele installatie begint met een grondige inspectie van je huis door de specialist. Hij of zij zal de beste locaties voor de brandalarmen identificeren en eventuele potentiële risico’s evalueren. Vervolgens installeert de specialist de rookmelders, test ze om te verzekeren dat ze correct functioneren, en geeft je uitleg over het gebruik en onderhoud ervan. Dit hele proces zorgt voor gemoedsrust, wetende dat je huis goed beschermd is.

Kosten van een brandalarm laten plaatsen

De kosten van een brandalarm laten plaatsen variëren afhankelijk van het aantal melders en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen kun je rekenen op een prijs tussen de € 50 en € 150 per rookmelder, inclusief installatie. Hoewel dit een investering is, weegt het ruimschoots op tegen de voordelen van een goed werkend alarmsysteem en de veiligheid van je gezin.

Hoe kies je een betrouwbare vakspecialist?

Via Homedeal kom je gratis en vrijblijvend in contact met betrouwbare alarminstallateurs. Vraag naar certificeringen en de ervaring van de specialist. Een betrouwbare brandalarm vakspecialist zal ook bereid zijn om een gedetailleerde offerte te geven en je vragen te beantwoorden. Met een gekwalificeerde vakspecialist verzeker je jezelf van een veilige en effectieve installatie. Vraag gratis en vrijblijvend alarmsysteem offertes op.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je een brandalarm testen?

Het is essentieel om je brandalarm minstens één keer per maand te testen om er zeker van te zijn dat het goed werkt. Dit doe je door op de testknop te drukken totdat het alarm afgaat. Zo weet je zeker dat zowel de batterij als de sirene in goede staat zijn. Door regelmatig te testen, kun je er gerust op zijn dat je alarm werkt wanneer dat nodig is.

Wat te doen als een brandalarm afgaat?

Als je brandalarm afgaat, is het belangrijk om kalm te blijven en snel te handelen. Controleer de bron van het alarm en kijk of er daadwerkelijk rook of vuur is. Verlaat het gebouw snel en volg je noodplan, waarbij je niet moet vergeten om je huisdieren en kwetsbare gezinsleden mee te nemen. Zodra je veilig buiten bent, bel je de hulpdiensten en ga je niet terug naar binnen totdat het veilig is verklaard. 

Hoe voorkom je valse alarmen?

Valse alarmen kunnen vervelend zijn, maar er zijn manieren om ze te voorkomen. Installeer brandalarmen niet te dicht bij keukens of badkamers om valse alarmen door kookdampen of stoom te vermijden. Houd je brandalarmen schoon en stofvrij door regelmatig onderhoud uit te voeren. Vervang de batterijen regelmatig om storingen te voorkomen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden