De beste alarmsystemen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Alarmsystemen Alarminstallatie

Alarminstallatie

Heb je interesse in een alarminstallatie om je huis beter te beveiligen? Dan vraag je je mogelijk af welke alarminstallatie het beste bij jouw woning past en wat de kostprijs hiervan is. In dit artikel ontdek je alles over de prijs van een alarminstallatie, hoe je een betrouwbaar alarminstallatie bedrijf inschakelt en meer. Lees verder om jouw woning optimaal te beveiligen.

Wat is een alarminstallatie?

Een alarminstallatie is een systeem dat is ontworpen om je woning te beveiligen tegen inbraak en andere gevaren. Het bestaat uit verschillende onderdelen die samenwerken om je huis te beschermen.

Een alarminstallatie bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

 • Sensoren: deze detecteren beweging, openen van deuren/ramen, en glasbreuk.
 • Centrale unit: het brein van de installatie die signalen van de sensoren ontvangt en verwerkt.
 • Sirene: een luid alarm dat afgaat bij detectie van een verdachte activiteit.
 • Bedieningspaneel: hiermee kun je de alarminstallatie in- en uitschakelen.
 • Camera’s: optioneel voor extra toezicht en bewijsmateriaal.

Een alarminstallatie werkt als volgt: 

Het alarmsysteem detecteert ongewenste toegang of activiteiten in je huis en waarschuwt je onmiddellijk. Dit gebeurt via sensoren die beweging, het openen van deuren en ramen, of zelfs glasbreuk kunnen detecteren. Zodra een verdachte activiteit wordt gedetecteerd, gaat een alarm af om indringers af te schrikken en bewoners te waarschuwen. In veel gevallen wordt er ook een melding naar een meldkamer gestuurd, die verdere actie kan ondernemen, zoals het inschakelen van de politie.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.
Alarminstallateur legt een nieuwe alarminstallatie uit aan bewoner

Waarom een alarminstallatie installeren?

Het installeren van een alarminstallatie in je woning biedt talloze voordelen voor de beveiliging van je woning. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom het een waardevolle investering is.

Voordelen van een alarminstallatie:

 • Preventieve werking tegen inbraak: inbrekers worden vaak afgeschrikt door de aanwezigheid van een alarmsysteem.
 • Gemoedsrust voor bewoners:je weet dat je huis beschermd is, wat je een veilig gevoel geeft, zowel thuis als wanneer je weg bent.
 • Verzekeringskortingen: veel verzekeringsmaatschappijen bieden kortingen op de premie van je opstal- of inboedelverzekering als je een alarminstallatie hebt, omdat het risico op inbraak en schade vermindert.

Welke alarminstallatie past bij mijn woning?

Het kiezen van de juiste alarminstallatie voor jouw woning kan een uitdaging zijn, maar het is essentieel voor optimale beveiliging. Er zijn verschillende types alarminstallaties beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Type alarminstallaties

Er zijn een aantal soorten alarminstallaties waar je uit kunt kiezen. We maken onderscheid tussen 3 typen:

Bedraad systeem

Een bedrade alarminstallatie is een systeem waarbij de componenten via kabels met elkaar verbonden zijn. Dit systeem is betrouwbaar en minder gevoelig voor storingen, omdat het niet afhankelijk is van draadloze signalen. 

De installatie kan wel complex zijn, vooral in bestaande woningen waar het trekken van kabels lastig kan zijn. Daarom is een bedraad systeem ideaal voor nieuwbouwprojecten, waarbij de kabels tijdens de bouw gemakkelijk kunnen worden geïnstalleerd.

Draadloos systeem 

Een draadloos alarmsysteem maakt gebruik van radiogolven om de componenten met elkaar te verbinden. Dit alarmsysteem plaatsen gaat relatief eenvoudig en het draadloos alarmsysteem biedt flexibiliteit, waardoor deze perfect is voor bestaande woningen waar het leggen van kabels moeilijk is.  

Het nadeel is dat een draadloos systeem gevoelig kan zijn voor storingen en dat de batterijen van de sensoren periodiek moeten worden vervangen. 

Hybride alarminstallaties

Een hybride alarminstallatie combineert zowel bedrade als draadloze componenten. Dit systeem biedt het beste van beide werelden: de betrouwbaarheid van bedrade verbindingen en de flexibiliteit van draadloze technologie. 

Het alarmsysteem geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen, vooral wanneer een mix van beide technologieën gewenst is. De installatie van een hybride systeem is complexer en de kosten liggen vaak hoger dan bij volledig bedraad of draadloos systeem.

Woningspecifiek

Bij het kiezen van een alarmsysteem voor jouw woning zul je rekening moeten houden met onderstaande factoren:  

Grootte en indeling van de woning

Bij het kiezen van een alarminstallatie moet je rekening houden met de grootte en indeling van je woning. Een groter huis met meerdere verdiepingen vereist een uitgebreider systeem met meer sensoren en camera’s.

Specifieke beveiligingsbehoeften

Denk na over welke delen van je huis extra beveiliging nodig hebben, zoals ramen, deuren, en de garage. Dit helpt bij het bepalen van het aantal en type sensoren dat je nodig hebt.

Omgevingsfactoren

De ligging en veiligheid van je buurt spelen ook een rol. Woon je in een gebied met een hoger risico op inbraak, dan kan een uitgebreider systeem met extra functies, zoals camera’s, verstandig zijn.

Wat is de prijs van een alarminstallatie? 

De kostprijs van een alarminstallatie voor een woning varieert afhankelijk van het type systeem en de specificaties. Gemiddeld ligt de prijs voor een alarminstallatie tussen € 500 en € 2.500. Hieronder een overzicht van de prijzen:

Type alarminstallatie + overige kostenGemiddelde kosten
Bedrade alarminstallatie€ 1.000 - € 2.500
Draadloze alarminstallatie€ 500 - € 1.500
Hybride alarminstallatie€ 1.500 - € 3.000
Installatiekosten€ 200 - € 500
Onderhoudskosten (per jaar)€ 100 - € 300
Abonnement meldkamer (per maand)€ 20 - € 50

Alarminstallatie bedrijf inschakelen via Homedeal

Het inschakelen van een alarminstallatie bedrijf via Homedeal is een slimme keuze voor het beveiligen van je woning. Homedeal helpt je om eenvoudig en snel offertes te vergelijken van professionele installateurs, zodat je de beste keuze kunt maken. 

Wie is Homedeal?

Homedeal is een platform dat huiseigenaren verbindt met betrouwbare en gecontroleerde bedrijven voor diverse huisgerelateerde diensten, waaronder de installatie van alarminstallaties. Het doel is om het proces van het vinden van een geschikte dienstverlener zo eenvoudig mogelijk te maken.

Stappen om een bedrijf in te schakelen via Homedeal

 1. Aanvraag indienen: vul eenvoudig een aanvraagformulier in op de Homedeal-website met details over je beveiligingsbehoeften.
 2. Offertes ontvangen: je ontvangt meerdere offertes van gekwalificeerde installateurs die passen bij jouw specificaties.
 3. Vergelijken en kiezen: vergelijk de ontvangen offertes op basis van de prijs, service en beoordelingen om de beste keuze te maken voor jouw alarminstallatie.

Voordelen van het gebruik van Homedeal

Het gebruik van Homedeal biedt verschillende voordelen:

 • Gemak en tijdbesparing: je hoeft niet zelf op zoek te gaan naar verschillende bedrijven; Homedeal doet dit voor jou.
 • Vergelijking van meerdere offertes: door meerdere offertes te ontvangen, kun je eenvoudig de beste prijs-kwaliteitverhouding kiezen.
 • Betrouwbare en gecontroleerde bedrijven: alle bedrijven op Homedeal zijn gecontroleerd op betrouwbaarheid en kwaliteit, zodat je zeker weet dat je met een erkend installateur in zee gaat.  
Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Hoe duur is een alarmsysteem?

De kostprijs van een alarminstallatie voor een woning is afhankelijk van de keuze tussen bedrade, draadloze of hybride systemen. Gemiddeld ligt de prijs van een alarminstallatie tussen € 500 en € 3.000, inclusief installatie door een bedrijf en eventuele abonnementskosten voor een meldkamer.

Wat is een goed alarmsysteem?

Een goed alarmsysteem biedt betrouwbare detectie, eenvoudige bediening en is afgestemd op jouw specifieke beveiligingsbehoeften. Het is belangrijk om te kiezen voor een systeem van een gerenommeerde fabrikant met goede beoordelingen.

Welke soorten alarmsystemen zijn er?

Er zijn bedrade, draadloze en hybride alarmsystemen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Bedrade systemen zijn betrouwbaar maar moeilijker te installeren, terwijl draadloze systemen eenvoudig te installeren zijn maar gevoelig voor storingen. Hybride systemen combineren de voordelen van beide. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden