De beste isolatie deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Isolatie EPS isolatie

EPS isolatie

Goede isolatie zorgt voor een warm huis en een lagere energierekening, een win-win situatie. EPS isolatie heeft een relatief lage prijs en is geschikt om meerdere delen van je huis mee te isoleren. Ben je benieuwd naar de prijs van EPS isolatie in jouw huis en alle voordelen? Lees het in dit artikel.

Wat kost EPS isolatie?

Gemiddeld kost EPS isolatie € 20 euro per m2 inclusief btw en plaatsing. De totale prijs van EPS isolatie in jouw woning is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid isolatiemateriaal. Bekijk de onderstaande tabel voor de gemiddelde isolatie kosten per type woning.

EPS isolatie spouwmuur

Type woningGemiddelde oppervlakte spouwmuurGemiddelde prijs (inclusief btw en plaatsing)
Appartement 25 m²€ 500 - € 600
Tussenwoning65 m²€ 720 - € 960
2-onder-1 kap100 m²€ 1.280 - € 1.520
Vrijstaande woning150 m²€ 1.850 - € 2.080

EPS dakisolatie

IsolatiemateriaalVereiste dikteGemiddelde prijs per m² (inclusief btw en plaatsing)
EPS platen12 - 14 cm€ 20 - € 25

EPS kruipruimte isolatie

IsolatiemateriaalVereiste dikteGemiddelde prijs per m² (inclusief btw en plaatsing)
EPS isolatie8 - 12 cm€ 25

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie.

EPS isolatie

Wat is EPS isolatie?

Wat is EPS isolatie precies? EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen. Veel mensen kennen dit als piepschuim platen, tempex platen of styrodur platen. De isolatieplaten worden gemaakt van polystyreenkorrels die onder verhitting uitzetten en daardoor aan elkaar kleven. Tijdens dit proces ontstaan er veel luchtbellen in de EPS platen, waardoor het materiaal over een enorme hoeveelheid stilstaande lucht beschikt. In totaal beschikt EPS voor 98% uit lucht. Dit zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal licht is en heel goed isoleert. Om een volledige isolatieplaat van EPS te maken is maar 2% grondstof nodig. Daardoor zijn de materiaalkosten van EPS relatief laag in vergelijking met andere isolatiematerialen.

Verschillende soorten EPS isolatie

Er zijn verschillende manieren waarop je EPS isolatie in huis verwerkt. Er zijn verschillende soorten EPS isolatie beschikbaar, waardoor er altijd een variant geschikt is voor jouw situatie.

EPS isolatieplaten

De piepschuim korrels zijn beschikbaar als isolatieplaat. De platen zijn gemaakt van kunststof en wegen daardoor weinig. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen in je woning. De isolatiespecialist gebruikt EPS isolatieplaten voor het isoleren van (zolder)vloeren, muren en daken. De isolatieplaten beschikken over een korrelige structuur en bestaan voor het grootste gedeelte uit lucht. Ze zijn daardoor uitermate geschikt voor EPS vloerisolatie. De piepschuim platen kopen is mogelijk met en zonder tand en groef. Het voordeel van het tand- en groefsysteem is dat de isolatiespecialist de platen mooier en naadloos afwerkt.

EPS isolatieparels

EPS isolatieparels zijn kleine bolletjes die gevuld zijn met cellen vol lucht (98% lucht, 2% polystyreen). De polystyreen korrels zijn ideaal als isolator in spouwmuren. Een vakspecialist plaatst de spouwmuur isolatieparels samen met een lijmlaagje in de spouwmuur. Zo vult hij gaten en kieren in een spouwmuur mooi op. EPS parels kopen is daarom een handige oplossing om spouwmuren beter te isoleren.

EPS isolatiechips

De EPS isolatiechips zijn groter dan de parels. De isolatiechips gebruikt de vakspecialist vaak voor het isoleren van kruipruimtes. In dat geval voorziet hij de hele bodem voorzien van een laag EPS isolatiechips. Het vocht blijft onder de chips, waardoor het niet de kruipruimte indringt. Als het vocht niet onder de chips blijft, dan trekt het naar een slecht geïsoleerde plek in de ruimte. De chips zijn net als de parels voor het grootste deel gevuld met lucht. Lucht blijft namelijk de beste thermische isolatie bieden, wat het ideaal maakt als isolatiemateriaal in je woning.

De voor- en nadelen van EPS isolatie

Ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van EPS isolatieplaten? Bekijk dan het onderstaande overzicht voor het gebruik van EPS isolatie.

Voor- en nadelenEPS isolatie
Voordelen- Blijvend hoge isolatiewaarde
- Relatief lage prijs
- Licht gewicht
- Ongevoelig voor vocht
- Perfect voor onder betonvloeren
- Schimmel- en rotvrij
- Gemakkelijk te verwerken
- Brandveilig
- Goed recyclebaar
Nadelen- Niet het meest milieuvriendelijk; het is een kunststof
- Minder sterk dan XPS isolatie
- Lastiger om te bevestigen tussen bouwdelen. De hardschuim isolatieplaten laten zich niet samendrukken zoals minerale wol

EPS isolatie laten plaatsen

 

EPS isolatie plaatsen: Stappenplan

Het laten plaatsen van EPS isolatie is een klus waarbij nauwkeurigheid vereist is. In plaats van dat je zelf aan de slag gaat, is het daarom slim om een isolatiespecialist in te schakelen. Zo weet je zeker dat je optimaal rendement uit je EPS isolatie haalt en dat je energierekening daalt. Benieuwd hoe de vakspecialist EPS isolatie aanbrengt? Bekijk het in dit stappenplan.

Stap 1. Soort isolatiemateriaal bepalen

Voordat de vakspecialist aan de slag gaat met het plaatsen van EPS isolatie, bepaalt hij samen met jou of hij werkt met isolatieplaten, parels of chips. Dit is afhankelijk van de plek die je laat isoleren. De isolatiespecialist adviseert je hier graag in.

Stap 2. Inmeten en op maat snijden

De isolatiespecialist bepaalt hoeveel EPS isolatiemateriaal er nodig is. In het geval van isolatieplaten snijdt hij deze nauwkeurig op maat. Zo passen ze perfect in elkaar en voorkom je zwakke plekken, ook wel koudebruggen genoemd.

Stap 3. EPS isolatie plaatsen

Na het inmeten en op maat snijden van de isolatieplaten, lijmt de vakspecialist deze aan elkaar of monteert schroeven. Bij isolatieparels of -chips maakt de vakspecialist gaten in de spouwmuur en blaast deze naar binnen. Daarna besproeit hij ze met een bindmiddel om te zorgen dat de chips of parels aan elkaar kleven.

EPS isolatie in vergelijking met andere isolatie

De vijf meest voorkomende isolatiematerialen zijn EPS, PIR, PUR, glaswol en steenwol isolatie. Hoe vergelijken deze verschillende soorten isolatie zich met elkaar? Iedere soort heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen en wordt op een andere manier toegepast. Bekijk hier een overzicht en vergelijk verschillende isolatiematerialen.

[table “1212” not found /]

Tips bij EPS isolatie

Nu je alles hebt gelezen over EPS isolatie, is het handig om nog wat tips te hebben voordat je op zoek gaat naar een vakspecialist. Lees hieronder een aantal slimme tips.

Combineer meerdere isolatieprojecten

Wil je je dak laten isoleren met EPS isolatie? Overweeg dan ook om tegelijkertijd bijvoorbeeld je vloer, muur of kruipruimte te laten isoleren. Hiermee bespaar je niet alleen tijd, maar je bespaart ook op de voorrijdkosten. Daarnaast rekent de isolatiespecialist vaak een mooie prijs voor een groter project.

Check of er subsidies zijn

Veel gemeenten stimuleren isolatieprojecten van huiseigenaren, omdat het aantal duurzame huizen hierdoor stijgt. De gemeente zorgt daarom voor subsidies of geeft een energiescan. Controleer daarom altijd of er bij jouw gemeente of er een premie beschikbaar is waar je voor in aanmerking komt.

Vergelijk offertes

Voordat je voor een isolatiespecialist kiest die jouw huis voorziet van EPS isolatie, is het verstandig om goed rond te kijken. Elke vakspecialist hanteert zijn eigen prijzen, waardoor er flink verschil ontstaat tussen isolatiebedrijven. Het is daarom verstandig om verschillende isolatie offertes aan te vragen en deze naast elkaar te leggen. Kijk goed welke vakspecialist wat biedt en tegen welke prijs. Zo ben je niet te duur uit en geniet je van een goed geïsoleerd huis.

Vind de beste deal

Ben je benieuwd naar de totale kosten van EPS isolatie in jouw huis? Dan is het verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende isolatie specialisten en de prijzen met elkaar te vergelijken. Zo heb je een goed beeld van wat er allemaal bij EPS isolatie plaatsen komt kijken en kies je voor de beste deal. Vraag daarom hier gratis en vrijblijvend offertes aan van vakspecialisten bij jou in de buurt.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden